Hoe zit het met prins Reza en de Pauwentroon?

De ex-kroonprins van Iran houdt het nieuws met argusogen in de gaten en tweet zich een ongeluk.

Als er iemand via Twitter met overgave de demonstranten in Iran steunt, is het wel kroonprins Reza, die Sjah van Perzië / Iran zou zijn geweest als de geschiedenis anders was gelopen.

Reza (57) is de oudste (wettelijke) zoon van de laatste sjah, Mohammad Reza Pahlavi en zijn vrouw Farah Diba. Het gezin werd verbannen tijdens de Iraanse revolutie van 1979, de monarchie werd opgeheven en de beroemde Pauwentroon werd een museumstuk.

De monarchie in ere herstellen is niet echt een brandende ambitie van Pahlavi: hij gebruikt zijn eigen naam en omschrijft zichzelf als voormalig kroonprins van Iran. Maar hij is wel de oprichter en leider van het National Council of Iran, die vanuit het buitenland oppositie voert en probeert de mensenrechten in zijn vaderland aan de kaak te stellen.

Hij pleit voor "een democratische, seculiere staat waarin de mensenrechten worden gerespecteerd en of dat een constitutionele monarchie of een republiek is, is aan het volk van Iran om te bepalen."

Daar wordt al dagen geprotesteerd tegen het regiem en de economische ongelijkheid. Het leven wordt steeds duurder – vooral de prijzen van voedsel en brandstof stijgen – terwijl er veel geld naar de religieuze leiders gaat. Pahlavi uit via Twitter felle kritiek op de regering en de 'theocratische tirannie'.

Reza is momenteel het hoofd van het Huis van Pahlavi, dat voortkomt uit een dynastie die al ruim drieduizend jaar bestaat. Lang verhaal kort: zijn vader Mohammad Reza was geen heilige, maar richtte zich wel sterk op modernisering, emancipatie en een op het westen gerichte koers. Hij verloor zo de steun van de aartsconservatieve religieuze leiders en werd verbannen.

Als verbannen keizerlijke hoogheden – en politieke en diplomatieke hete hangijzers – zwierf het gezin via Egypte, Marokko, de Bahamas, Mexico, de VS en Panama terug naar Egypte waar de Sjah stierf. Farah Diba en de kinderen (hier zie je Reza in 1980) bleven er nog twee jaar wonen, voor ze een visum kregen voor Amerika.  

Reza woont in de buurt van Washington en is sinds 1986 getrouwd met advocaat Yasmine Etemad-Amini (links, de vrouw rechts is zijn moeder, Farah Diba).

Samen kregen ze drie dochters, prinsessen Noor, Iman en Farah. En afgaand op zijn Tweets staat hij krap 40 jaar na de revolutie klaar om wat dan ook te betekenen voor Iran.

Farah Diba steekt intussen de demonstranten via Twitter een hart onder de riem.

 

Foto's © ANP, Pahlavi.org. Getty Images

Laatste nieuws