slogan

Huh, is de Queen de voogd van Baby Archie?

::

Je zou denken dat het gezag over Baby Sussex bij zijn ouders, prins Harry en hertogin Meghan zou liggen. Maar niets is minder waar.

Juridisch gezien heeft de Queen de voogdij, dankzij een heel oude Engelse wet die alleen voor het Britse koningshuis geldt. Koningin Elizabeth heeft niet alleen de volledige beslissingsbevoegdheid over Archie, maar ook over de kinderen van de Cambridge'jes en haar andere kleinkinderen.

"Het is de regerend vorst van het Britse koninkrijk die de volledige wettelijke voogdij heeft over de minderjarige leden van de koninklijke familie,” aldus royaltydeskundige Marlene Koenig. "Het komt door een ruim 300 jaar oude wet, die in het leven geroepen is tijdens het bewind van George I. Hij deed dat omdat hij een zeer slechte relatie had met zijn zoon, de toekomstige koning George II. Dankzij die wet had de koning dus de voogdij over zijn kleinkinderen en kon zo de monarchie blijven sturen."

Elizabeth had ook de voogdij over William en Harry toen die jong waren, iets wat pas aan het licht kwam toen Charles en Diana in 1996 gingen scheiden. In de praktijk betekent het dat de families Cambridge en Sussex hun kinderen niet zomaar mogen meenemen op vakantie naar het buitenland, daar is toestemming voor nodig van Hare Majesteit.

Die respecteert de wensen van de ouders vrijwel altijd en gaf voor zover bekend slechts één keer geen toestemming. "Ze heeft een keer geweigerd dat Diana, net voor haar dood, de kinderen zou meenemen naar Australië," aldus Koenig. Als Elizabeth er niet meer is, wordt Charles III de voogd van zijn kleinkinderen die op dat moment nog minderjarig zijn.  

 

Foto's © The Royal Family, PA Images, ANP