Indiase prins stelt paleis open voor homo’s

Baanbrekend in aartsconservatief India: prins Manvendra Singh Gohil op de bres voor homorechten in zijn land.

De enige openlijk homoseksuele prins van India stelt zijn Vijay Paleis open voor homo's, lesbiennes, transgenders en andere Indiërs die vanwege hun seksuele voorkeur worden gediscrimineerd.

In India is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel nog steeds verboden. Volgens prins Manvendra Singh Gohil (52), kroonprins van Rajpipla in de westelijke deelstaat Gujarat, is het vooral in de kleine gemeenschappen op het platteland nog erg moeilijk om voor je homoseksualiteit uit te komen. Hij poseert hier met jurken die zijn gemaakt van condooms, om safe seks te promoten.

"In India leven we samen met onze familie," zegt de prins in The Independent. "Van jongs af aan word je geleerd bij je ouders te blijven. Het moment dat je vertelt dat je gay bent, word je onterfd en zal de samenleving je boycotten. Je wordt een sociale outcast. Veel mensen zijn financieel afhankelijk van hun ouders."

Zelf overkwam het Singh Gohil ook: toen hij twaalf jaar geleden uit de kast kwam, was zijn moeder zo ontzet dat ze een advertentie in de krant zette waarin ze aankondigde hem te onterven. Na zijn coming out is de prins een van de bekendste activisten voor homorechten in het land.

"Mensen worden nog steeds zwaar onder druk gezet door hun families, gedwongen om te trouwen of hun huis uitgegooid," aldus de prins. "Vaak kunnen ze nergens heen en kunnen ze ook geen werk vinden." Om die reden laat hij een centrum bouwen voor homo's, lesbiennes en transgenders op het landgoed rond zijn voorouderlijk paleis. En ja, dat is een Kardashian, waarmee hij hier zit te lunchen. 

"Ik zal toch geen kinderen krijgen," zegt hij. "Dus ik dacht: waarom zou ik deze ruimte niet voor een goed doel gebruiken?" Op het complex worden niet alleen kamers aangeboden maar ook de mogelijkheid voor bewoners om een vak te leren. Daarnaast zal er een artsenpost worden geopend.

Met zijn plannen wil de prins mensen steunen, zowel financieel als op het sociale vlak. "We zorgen voor een eigen sociaal systeem dat zekerheid zal bieden," zegt hij. "Het maakt daarna niet meer uit of iemand wordt onterfd."

 

Foto's © ANP / Getty Images

Laatste nieuws