slogan

Kijktip: nieuw kostuumdrama 'The Spanish Princess'

::

Voor de liefhebbers van royal kostuumdrama! Over het leven van Catherine van Aragon is een tv-serie gemaakt: 'The Spanish Princess'.

Wie van de 'The Tudors' heeft genoten, weet wie Catherine is: de tragische eerste vrouw van Henry VIII die in 1525 door hem werd verstoten voor leuke lellebel Anne Boleyn, in de hoop dat die hem een zoon zou kunnen schenken.

Catherine, dochter van Isabella I van Castille en Ferdinand II van Aragon, werd als kind al de Engelse troon beloofd. Ze trouwde eerst met Arthur (links), de toenmalige prins van Wales. Die stierf jong en omdat Catherine claimde dat ze gedurende het huwelijk maagd was gebleven, kon ze hertrouwen met zijn jongere broer Henry, die de bekendste en beruchtste koning van Engeland zou worden, mede dankzij zijn vele huwelijken.

Met Henry (links) kreeg ze een dochter, prinses Mary, die later berucht zou worden als de enige echte Bloody Mary. Zes andere zwangerschappen eindigden tragisch. Ook nadat Henry haar gedumpt had, weigerde zich van hem te laten scheiden en hield ze voet bij stuk dat ze de enige echte koningin van Engeland was.

Catherine, hier neergezet door Charlotte Hope in 'The Spanish Princess', was een razend interessante vrouw: slim, dapper, devoot, bevriend met grote denkers als Thomas Moore en Erasmus, principieel en ondanks alles loyaal aan Henry. Die, ondanks zijn ergernis dat ze hem zijn zin niet gaf uiteindelijk – vele toestanden met Anne B. later – toch spijt zou hebben dat hij Catherine niet wat netter had behandeld: haar standvastigheid dwong zelfs bij hem respect af.

Catherine's principes en haar hulp aan de armen maakten haar intens populair bij het volk, maar Henry verbande haar naar Kimbolton Castle, waar ze eenzaam stierf aan kanker, in 1536.

Catherine is begraven in Peterborough Cathedral waar haar tombe nog altijd (!) versierd wordt met verse bloemen en granaatappels, haar heraldische symbool

'The Spanish Princess' is een productie van Starz en zal vanaf 5 mei 2019 te zien zijn, in Nederland vermoedelijk via Amazon Prime.  

 

Foto's © WikiMedia, Starz / The Spanish Princess