Mijlpaal: kroonprins Charles vervangt Queen

Het is het zoveelste bewijs dat de Queen steeds meer en meer de taken binnen de koninklijke familie verdeelt en zelf een stapje terug doet.

De krans was de afgelopen jaren al wat lichter gemaakt en de hakken van de Queen wat breder voor wat meer steun. Maar Hare Majesteit outsource'de een van de belangrijkste ceremonies van het jaar ditmaal toch aan haar opvolger.

Britse koningin Elizabeth heeft dit jaar niet zelf de krans neergelegd op Remembrance Sunday, de dag waarop gesneuvelde Britse militairen worden geëerd. Dat deed haar oudste zoon en opvolger Charles bij de Cenotaph, het oorlogsmonument in Londen. Het is het zoveelste bewijs dat de Queen steeds meer taken binnen de koninklijke familie delegeert en zelf een stapje terug doet.

De Queen heeft de voorbije 65 jaar slechts zes keer de kranslegging gemist: vier keer omdat ze op buitenlandse reis was (naar Ghana, Brazilië, Kenia en Zuid-Afrika) en twee keer toen ze hoogzwanger (van prinsen Andrew en Edward) was. In 1999 sprong Charles ook al eens voor zijn moeder in.

De kranslegging lijkt simpel, maar dat valt nog best tegen: de Queen (hier in 2016) hoort naar voren te buigen om de krans neer te leggen en vervolgens een paar passen op trap naar achteren te zetten. Tel daarbij lang staan op en het is voor iemand van 91 jaar toch best een belasting.

Het feit dat dit typisch een moment is waarop haar echtgenoot prins Philip (96) zich verplicht zou voelen om zijn pensioen te onderbreken om haar bij te staan, telde ook een beetje mee in de beslissing.

Ze koos ervoor om naast hem op het balkon toe te kijken bij de kranslegging. Rechts Camilla, hertogin van Cornwall en de echtgenote van Charles. 

Op het balkon stond ook toekomstig koningin Kate, hertogin van Cambridge en zwanger van haar derde kind. 

Prins Andrew en zijn neven, prins Harry en prins William…

…legden ook een krans.

Kate stond naast gravin Sophie van Wessex, de vrouw van prins Edward.

Gisteren namen de Queen en Philip wel samen de beste plaatsen in de ereloge in tijdens het Royal Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall.

Daarbij waren ook kroonprins Charles en hertogin Camilla aanwezig. Ondanks het feit dat ze nog maar net waren teruggekeerd van een lange tournee door het Verre Oosten leken ze weinig last te hebben van jetlag. Een privéjet doet echt wonderen in zo'n geval.

Ook de hertogin van Cambridge was bij het festival. Kate zat naast prins Andrew, de tweede zoon van de Queen. De twee leken geen al te fonkelende conversatie te hebben.

De klaprozen (poppies) die zo'n hoofdrol spelen staan in Engeland symbool voor alle leden van het Britse Gemenebest die sneuvelden in gewapende conflicten. Ze bloeien als stille getuigen van vele zinloze doden op oorlogsgraven in Vlaanderen en er is een beroemd gedicht van legerarts John McCrae aan gewijd:

In Flanders fields the poppies blow

Between the crosses, row on row

That mark our place; and in the sky

The larks, still bravely singing, fly

Scarce heard amid the guns below.

De klaproos – bloedrode blaadjes, rouwzwart hartje –  werd na WOI geadopteerd door The Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling voor Britse veteranen. De opbrengst van alle klaprozen die de afgelopen twee weken in Engeland werden gekocht en gedragen, gaat naar dit goede doel.

 

Foto's © ANP / Getty Images

Laatste nieuws