Oranjes: premières, koloniën en bloembollen

Terwijl de royal econome in Washington zat, koos de rest voor oer-Hollandse locaties als Twello, Heiloo en Frederiksoord.

Van rode lopers en jetlag naar proefkoloniën en de aftrap van de Koningsspelen: de Oranjes hadden ook deze week weer een opwindende agenda.  

MAANDAG

Koningin Máxima was bij de première van The Color Purple in Amsterdam. Beau Monde was er ook en kon haast niet kiezen wat nu het hoogtepunt van de avond was: de prachtige voorstelling of de koningin in het wild zien borrelen en kouten met de onvermijdelijke notabelen.  

DINSDAG

Oké, het ís daar een onoverzichtelijk hopeloos kruispunt, maar om zelfs als koning niet voor de deur afgezet te kunnen worden, zegt alles over Amsterdam. Koning Willem-Alexander steekt hier de straat over voor de opening van de tentoonstelling Joden en het Huis van Oranje in het Joods Historisch Museum.

Ruim 100 objecten illustreren de band tussen de stadhouders, koningen, koninginnen en de Joden in Nederland. Ook zijn authentieke film- en geluidsfragmenten te zien. Het museum toont een aantal bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief en iets laat ons vermoeden dat Willem-Alexander deze bank dan ook kent.

De Oranjes ontvingen in het Koninklijk Paleis Amsterdam de honorair consuls van Nederland. Honorair consuls ondersteunen het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland en staan Nederlanders bij in geval van ongevallen en natuurrampen. Er zijn geen foto's van het bezoek, maar het Paleis is tot 27 april gesloten voor 'koninklijke ontvangsten', dus more to come. En alvast een kiekje hoe koninklijk zo'n ontvangst kan zijn. 

WOENSDAG

Willem-Alexander bezocht de politieacademie in Apeldoorn om te zien hoe Team Blauw wordt opgeleid.

De Politieacademie biedt zo’n 400 vakspecialistische opleidingen aan die variëren van één dag tot 3 jaar en verstrekt jaarlijks ongeveer 10.000 diploma’s en certificaten. De koning werd ontvangen door Leon Kuijs, directeur Politieacademie en Leonard Kok, lid Korpsleiding.

Wederom een première: koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden het oratorium ‘Gurre-Lieder’ van De Nationale Opera bij in Amsterdam. ‘Gurre-Lieder’ van Arnold Schönberg (1874-1951) staat bekend als 'een monument onder de concertstukken'.

De jongedame die hen welkom heette vond het bloemen geven best een beetje spannend, maar gelukkig zijn de Oranjes ervaren ouders die dan even door de knieën gaan. Bonuspunten voor Máxima's hakhoogte en gelakte nagels.

Het is een romantisch werk voor solisten, koor en orkest. Aan deze productie werken meer dan tweehonderd musici mee. Het gaat over liefde, moord, verdriet, een gevecht met God en natuurkracht, kortom echt een gezellige avond uit. Máxima had er een sassy pak voor aangetrokken. 

VRIJDAG

Op de Brede School De Fliert in Twello gaf de koning het startsein voor de 6e editie van de landelijke Koningsspelen, maar begon met eerst vaderlijk volkorenbrood uit te delen…

…en tankte zelf ook even bij, want het was een vroege start voor hem geweest. 

Dit jaar staat het thema ‘BinnensteBuiten’ centraal. Willem-Alexander was aanwezig bij het ontbijt, gaf het startsein en bezocht een aantal sportactiviteiten. Dit jaar deden ruim 1,2 miljoen leerlingen van meer dan 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. De koning vertelde dat zijn dochters wat hem betreft ook wel wat meer naar buiten zouden mogen gaan: "Het is een beetje een strijd thuis, want ze zitten liever op social media. Maar gelukkig vinden ze paardrijden ook leuk."

Daarna liet Willem-Alexander zich verder noordwaarts rijden voor de viering van tweehonderd jaar Maatschappij van Weldadigheid in de kolonie Frederiksoord. Waar hij een momentje had met twee vrolijke dames en een strijkplank. As you do. 

De Maatschappij van Weldadigheid werd in 1818 opgericht door generaal Johannes van den Bosch om de armoede in stedelijke gebieden aan te pakken. De eerste proefkolonie Frederiksoord in Drenthe bood arme gezinnen huisvesting, werk, scholing en zorg. Met de invoering van de leerplicht en een ziekenfonds legde Van den Bosch de basis voor onze hedendaagse verzorgingsstaat. Deze lieve mevrouw Slump maakt babykleertjes voor tienermoeders. 

Prinses Margriet was bij het 150-jarig jubileum van de Holland Bulb Market in Heiloo. Het familiebedrijf exporteert meer dan 5.000 soorten bloembollen en meerjarige planten aan ruim 50 landen wereldwijd, wat wel een beetje Oranje-en-Nederland-promotie waard was.

Koningin Máxima zat intussen in Washington voor de voorjaarsvergadering van de Wereldbank Groep (WB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De royal econome was er in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

En hoe leuk is het dat ze ook zo'n simpel jack heeft?

De mevrouw met de bril en het zwart-witte jasje achter haar is Gabriella Sancisi, de 'particulier secretaris' (royal speak voor een mix van directiesecretaresse, persoonlijk assistent en multitasker) van Máxima. Ze studeerde internationaal recht en kwam via Buitenlandse zaken bij de koningin terecht, haar niche is financiële bewustwording, ondernemerschap en financiering, volgens de RVD.  

ZATERDAG

Willem-Alexander was aanwezig bij het vijftigjarig bestaan van Amnesty International Nederland in Theater Amsterdam.

Amnesty International zet zich wereldwijd in voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waarden en gelijkheid. Daar kun je als beschaafd staatshoofd moeilijk tegen zijn.

Máxima was in Washington, waar ze interviews gaf #AlsEenBaas

 

Foto's © ANP, Koninklijk Huis

Laatste nieuws