Oranjes: wijn, zwaaien en joekels van spinnen

Het bezoek aan de oosterburen overheerste de agenda van de Oranjes, maar gelukkig werd er ook nog even hilarisch met accessoires geschermd.

Er was een reisje over de Rijn, er werd gepimpeld aan de Moezel. En er werd veel gekeken naar Europees erfgoed en verantwoord gekout over de toekomst met de buren. Kortom, het Oktoberfest was héél ver weg bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de buren. Wat deden ze deze week nog meer?

MAANDAG 

Kantoordagje op Noordeinde, waar koning Willem-Alexander als voorzet op het aanstaande staatsbezoek aan Groot-Brittannië wat Britse journalisten ontving. In het gesprek uitte hij zijn zorgen over de aanstaande Brexit. Hij verwacht een nadelige invloed op de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, melden verschillende Britse media op basis van het gesprek.

Twee jaar geleden liet hij zich bij een speech voor het Europees Parlement ook al eens uit over de Brexit, toen naar aanleiding van het Britse referendum. In zijn toespraak noemde hij toen dat het 'Europese boeket' niet compleet zou zijn zonder de 'English rose'.

DINSDAG

Koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan stichting De Tijdmachine in woonzorgcentrum Nieuw Groenland. De Tijdmachine laat ouderen onder begeleiding van 'reisleiders' terugreizen naar de jaren '60.

Daarvoor wordt een huiskamerdecor ingericht in de stijl van die tijd. In dat decor praten ouderen vaak makkelijker over hun herinneringen uit die tijd en hun wensen voor nu. Stichting De Tijdmachine is een van de deelnemers aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

En vaak verdenken we Zijne Majesteit ervan een erg lieve man te zijn, want hij had niet alleen alle tijd voor de euh…Tijdmachine, maar ging in het hier en nu ook nog even door de knieën om het gips van een onderdaantje te verkoninklijken. Sorry Harald, Gustaf, Felipe en Filip, die van ons wint echt. 

Koningin Máxima kan maar niet genoeg krijgen van het MKB. Vorige week was ze al bij de trendanalyse in de vorm van het 'Jaarbericht Staat van het MKB 2018’. En nu hield ze… 

…herfstachtig gestyled met haar joekels van spinnen, de openingstoespraak van het Jaarcongres van MKB Nederland, #royaleconome.

WOENSDAG

Oranje Invasie in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland, waar de koning en koningin diplomatiek tekeer gingen met in hun kielzog een kloeke economische missie.

Het bezoek begon in Mainz met een ontvangst…

…en een lunch rond 'de coöperatieve gedachte'. De heer Raiffeisen (van de Boerenleenbank) werd in 1818 geboren in de deelstaat en is één van de grondleggers van het uitgangspunt dat door collectieve inzet duurzame verbeteringen mogelijk zijn. Máxima zat het uit achter een vlaggetje, voor volk en vaderland…

…terwijl haar man speechte.

Er was een koninklijk hakkefietje waarbij de schilderachtige keitjes het wonnen van de royal stiletto's.

Daarna volde een kort reisje over de Rijn door het UNESCO Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal…

…om te eindigen in een wijngaard aan de Moezel. Hoe beeldig paste de styling bij dit decor? Goed over nagedacht! 

's Avonds waren Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij een diner van de handelsdelegatie in Trier.

DONDERDAG

De dag leverde mooie plaatjes op bij de Porta Nigra, een stadspoort uit de Romeinse tijd, en het symbool van Trier. Vervolgens kerkbezoek assorti in de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk.

En daarna een bezichtiging van een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx, die in Trier werd geboren. Marx, filosoof en grondlegger van de arbeidersbeweging, ontwikkelde zijn gedachtegoed in de 19e eeuw tijdens de opkomst van de zware industrie.

's Middags verplaatste het gezelschap zich naar Saarland, voor wederom een ontvangst. Daarna gingen ze door naar de Universiteitscampus van Saarbrücken. Daar ging het over samenwerking op het gebied van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0. Wat dat laatste is, is schimmig: een robotkoning lijkt ons helemaal niet leuk.

’s Avonds waren de koning en koningin bijj het diner in Schloss Saareck in Mettlach. Daar gaven Duitse filosoof Richard David Precht en Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine. Onderwerp: 'de transformatie van oude naar nieuwe industrie en het belang hiervan voor Europa'. Laten we hopen dat het menu minder zwaar op de maag lag.

VRIJDAG

De dag begon bij het Industrieel Werelderfgoed Völklinger Hütte. In deze voormalige ijzersmelterij werd gesproken over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa en Europees erfgoed.

Het bezoek aan Saarland werd afgesloten in de Universiteitskliniek in Homburg, waar het ging over eHealth en ouderenzorg.

En daarna was het tijd om naar huis te gaan en de A'tjes weer eens in de armen te sluiten.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws