Prinses Estelle (6) checkt haar huishoudelijke dienst

De beoogd troonopvolger maakt stukje bij beetje kennis met het hof.

Tijdens haar kennismakingstournee langs zo'n beetje alle afdelingen van het Koninklijk Paleis, checkte prinses Estelle van Zweden deze week in bij de Huishoudelijke Dienst.

De Zwoyals deelden gul foto's van het bezoek in het kader van de officieuze koninginnenopleiding. Prins Oscar mocht ook mee, maar nam het een en ander aanzienlijk minder serieus, gezien zijn hartveroverende gegiechel. De Huishoudelijke Dienst te Stockholm is verantwoordelijk voor het meubilair en de 'vrijstaande collecties' in de paleizen. Ze gaan over meubels, ornamenten, tapijten, gordijnen en behang.

Ongeveer tachtig procent wordt gebruikt voor ceremonies, ontvangsten en recepties van de koning. Een deel wordt uitgeleend voor tentoonstelling in kastelen die open zijn voor het publiek en een deel wordt gedeeld voor onderzoek in Zweden en in het buitenland.

Een team specialisten houdt zich bezig met het catalogiseren, inventariseren en onderhouden van alle objecten en collecties. Dit werk wordt gedaan door zo'n dertig werknemers met verschillende vaardigheden, zoals curatoren, bibliothecarissen, fotografen, textiel-, meubel- en metaalconservatoren, goudmakers, timmermannen, muurdecorateurs en naaisters. Heerlijk hoe moeder en zoon hier op de achtergrond keten terwijl Estelle in Bonpoint zit op te letten. 

Samen met curator Alexander Holm werd de jubileumruimte van Carl XVI Gustaf bezocht op de Bernadotte-verdieping in het Koninklijk Paleis. Die is in 1998, voor het 25-jarige regeringsjubileum van koning Carl Gustaf, wat moderner ingericht. Prins Oscar geloofde het allemaal wel en testte uitsluitend het echo-gehalte van de kamer.

In het vertrek zag prinses Estelle met behulp van oude foto's welke verschillende functies de Desideria-kamer in de loop der jaren had. Zo was het in 1830 een ontvangstruimte van koningin Desirée…

…en in 1882 een dreamy royal slaapkamer voor Sofia van Nassau, later koningin van Zweden.

Prinses Estelle mocht ook Oskar II's schrijfzaal onderzoeken, waar het interieur uit de late 19e eeuw stamt. De ruimte wordt in oorspronkelijke staat gehouden, met een stokoude telefoon en zeer beperkte elektriciteit, zodat er even een schermlampje aan te pas moest komen. 

 

Foto's © Kungahuset

Laatste nieuws