Prinses Estelle: ‘Hé, opa, dat ben jij!’

In Zweden weten ze wel hoe je een prinsesje leuk voorbereid op later.

Waar keek prinses Estelle van Zweden nu toch zo geboeid naar tijdens haar bezoek aan de koninklijke bibliotheek? Wij weten het!

Tenzij Zweden een republiek wordt, zal prinses Estelle ooit koningin worden van het land. Om haar daarop voor te bereiden is de mascotte van de Zwoyals al vanaf haar geboorte met beleid blootgesteld aan fotografen en publieke momentjes.

Nu ze naar school gaat komt daar spelenderwijs ook alvast wat familiegeschiedenis aan te pas. Zo werd ze vorig jaar ingewijd in het fenomeen koningsmantel…

…ging ze met haar opa en moeder naar het Nationaal Museum voor Schone Kunsten om een beetje een beeld te krijgen van een kroning…

…en wat voorvaderen (Ddt is Karl XIV Johan.)…

…en bezichtigde ze een paar weken geleden met koning Carl Gustaf en haar kroonprinses Victoria al eens de regalia.

Ditmaal ging de prinses (volgende maand wordt ze zeven) op royal excursie naar de Bernadottebiblioteket, ofweg  paleisbibliotheek. Daarin bevindt zich een grote collectie boeken, foto's en kaarten. Hier bestuderen ze een plattegrond van Florence uit 1818.

In de bibliotheek bevinden zich boeken van koning Karl XIV Johan en koningin Desideria en latere generaties. Normaal gesproken is het verboden terrein voor de kinderen, maar in dit geval werd er een uitzondering gemaakt #fotomomentje.

In de collectie zo'n 500.000 foto's van de Bernadottes en hun royal avonturen. Hier laat de koning zijn kleindochter een album zien uit zijn tijd als kroonprins.

Voor royals werd in 1962 nog gewoon een gestoffeerde bank buiten klaargezet: dit zijn koning Gustaf VI Adolf en koningin Louise in Helsingborg.

Gustaf VI Adolf was de opa van de huidige koning…

… die ook bij het bezoek aan Helsingborg was, als kind. Hém herkende Estelle wel.

Estelle ging zelf aan de haal met de privéfoto's van de Zweedse koningin Victoria (1862-1930, de huidige kroonprinses is naar haar vernoemt) die in een mega-album zitten: dit is geen schootmodelletje.  

De aandacht ging vooral uit naar de reis die Victoria maakte naar Egypte rond 1890.

Victoria was een fervent amateurfotograaf, haar foto's werden (inter)nationaal gewaardeerd.  

Het hielp dat ze volop personeel had om haar enorme statief mee te zeulen. En een man die bereid was te poseren met een piramide.

Héél af en toe werd de koningin ook zelf gefotografeerd, maar ze stond liever achter de camera. Als lesje in de familiekroniek leuk ingestoken door de koning en kroonprinses. Maar we nemen aan dat koning Willem-Alexander inmiddels ook wel eens met kroonprinses Amalia door de Oranje wandelt en eens wat aanwijst en uitlegt #hoopdoetleven.

 

Foto's © Kungahuset / Sara Friberg

Laatste nieuws