slogan

Queen en prinses Eugenie al in paasstemming!

::

Koningin Elizabeth had zich passend gestyled als royal paasei voor Maundy Thursday en kleindochter prinses Eugenie deed niet voor haar onder.

Op Witte Donderdag (Maundy Thursday) deelt Hare Majesteit gratis geld uit (aalmoezen) aan gepensioneerden die zijn voorgedragen door priesters en dominees omdat ze veel voor hun gemeenschap doen. Het is een van de oudste ceremonies van der Anglicaanse Kerk, zelfs Elizabeth I (1533-1603) deed het al.

Bij het geld moet je niet denken aan een groot bedrag, het gaat om het gebáár. In dit geval zat er in het rode buideltje een 5 pond herinneringsmunt geslagen omdat koningin Victoria dit jaar 200 jaar geleden werd geboren en een 50 pence munt met daarop Sherlock Holmes.

In het witte buideltje zat een 1, 2, 3 en 4 zilveren penny-munt. Volgens het hof het equivalent van 93 p, evenveel als de leeftijd van de Queen die zondag 93 hoopt te worden. Hoe dit numerologisch werkt is een raadsel, want opgeteld is het bij elkaar tien. Maar goed, dat krijg je ervan als je niet aan de euro wilt. Wie het weet mag het zeggen! 

Heel vroeger waste de vorst de voeten van de ontvangers zoals Jezus ooit de voeten waste van zijn discipelen, maar daar doen de Windsors al jaren niet meer aan.

Wel overgebleven uit die tijd is een sterk ruikend boeket, een 'nosegay' (blije neus) met bijvoorbeeld seringen. De geur diende die van de vieze voeten te verdoezelen. Dat van dit jaar zal vol freesia's.

Koningin Elizabeth liet zich vergezellen door kleindochter prinses Eugenie van York die zich in viooltjesblauw had gestyled, om de paasboodschap extra kracht bij te zetten.

Maundy wordt steeds op een andere plek gevierd, maar sinds de Queen in 2017 alle kathedralen van Engeland al een keertje gehad had, verkiest ze het nu lekker dicht bij huis te houden: St George's Chapel, bij Windsor Castle. En vervolgens aan de thee met een paaseitje, vermoedelijk. 

 

Foto's © BSR Agency, The Royal Family