slogan

Queen verbant plastic uit haar paleizen

::

Koningin Elizabeth is zo onder de indruk van een documentaire van Sir David Attenborough over de invloed van plastic zwerfafval in de natuur, dat ze ook haar eigen plastic productie aanpakt.

Zelf zal ze niet echt hoeven in te leveren, want Hare Majesteit eet van het mooiste porselein en drinkt uit kristal. Maar de rest van het hof krijgt er wel mee te maken. Zo worden plastic rietjes en flesjes verbannen van de royal landgoederen. Voor het publiek zullen ze geleidelijk verdwijnen uit de cateringgelegenheden van kastelen die te bezichtigen zijn.

De hofhouding moet meteen aan  de bak. Zo mag de interne catering van Buckingham Palace, Windsor Castle en het paleis van Holyroodhouse in Edinburgh alleen nog serveren op porselein en glas, of bekers en borden van recyclebaar papier.

Take-away voedsel in de cafés van de Royal Collection mag alleen nog worden verpakt in composteerbaar of bioafbreekbaar materiaal. Bovendien moeten bedrijven die in aanmerking willen komen voor het predikaat hofleverancier  voortaan bewijzen dat ze duurzaam werken.  

“Er is een sterk verlangen om dit aan te pakken tot in de hoogste regionen van het koninklijke huishouden,” aldus Buckingham Palace. Gangmaker van het nieuwe afvalplan van de Windsors is vermoedelijk milieuridder prins Charles, die onlangs zei “dat de wereld staat voor een escalerende ecologische en menselijke ramp  door afval in de zee.”

De koningin zou echter ook zelf geïnteresseerd zijn geraakt na met Attenborough te hebben samengewerkt aan een documentaire over de natuur in ‘haar’ Gemenebest. Hare Majesteit en David, allebei 91 jaar, werden lachend en grappend gefilmd tijdens de opnamen  waarin over planten werd gepraat die een netwerk zouden kunnen vormen tussen de natuurreservaten in de 52 onafhankelijke staten die Elizabeth II als symbolisch hoofd zien. Buckingham Palace ondergaat momenteel een 10 jaar durende renovatie die het paleis onder andere duurzamer moet maken.

 

Foto’s © Getty Images, bron: The Telegraph