slogan

Rijdende Royals: 'Let u ook nog éven op de weg?'

::

Meestal worden royals gereden, zeker bij een werkbezoek moet je als royal niet eerst hysterisch naar een parkeerplek hoeven zoeken. Maar privé? Dan rijden ze net zo lief zelf.

William 

Prins William reed bijvoorbeeld niet alleen zijn bruid van hun huwelijksreceptie, hij kwam Kate na de geboorte van George én Charlotte hoogstpersoonlijk halen. Bij de eerste was het kinderzitje vastzetten nog even gedoe, bij de tweede ging dat zeer geroutineerd. 

En de hertog van Cambridge mag ook graag zelf zijn gezin naar afspraken met de Queen rijden, in de Royal Landrover...

...waar Kate ook totally in thuis is. 

Charles

Kroonprins Charles is gehecht aan de luxe dingen des levens, zoals een Jaguar of Rolls met chauffeur. Deze quad was het duidelijk niet helemaal, al bewijst deze foto wel dat hij de keurige lange kniekousen van een echte heer draagt #geenblootbeen.

Queen

Koningin Elizabeth heeft geen rijbewijs, maar scheurt al sinds haar tienertijd over de privéterreinen en werkte tijdens de oorlog een tijdje als automonteur

Hier rijdt ze in 1958 lekker zelf rond, toen nog wel gewoon op de openbare weg. 

Rijden doet ze nog altijd graag zelf, vooral op Balmoral, maar ook het gebied rond Windsor Castle biedt volop gelegenheid om eens te gassen. Gezien het feit dat de hertogin zonder vrees bij haar instapt, is het met de royal reflexen allemaal nog dik in orde. Zoals Elizabeth ooit door haar open gedraaide raampje tegen al te opdringerige bewonderaars van haar rijgedrag opmerkte: 'Let u ook nog éven op de weg?'

En ja, ze is echt zo klein: Hare Majesteit komt amper boven het stuur van haar Jaguar uit. Die een echte royal Jag is, op de grill zit een ER schildje, afkorting van Elizabeth Regina. Het rechterbordje is hilarisch genoeg van de Engelse versie van de ANWB, alsof er geen beveiliging achter rijdt als de Queen eens panne zou hebben. 

En alsof prins Philip een gevalletje pech niet zelf op zou kunnen lossen.

Ook deze krasse knar reed tot voor kort nog altijd zelf (zijn heupoperatie heeft even roet in het eten gegooid) en bracht twee jaar terug de Obama's nog hoogstpersoonlijk naar Windsor Castle. 

Rania

In een poging niet decadent te lijken - ze kreeg in haar beginjaren als koningin nogal wat kritiek op de aanschaf van vele handtassen en designer wear - mag koningin Rania van Jordanië graag laten zien hoe lekker gewoon ze is gebleven door vaak zelf te rijden...

...iets wat ze nog altijd doet.

Joachim 

Prins Joachim van Denemarken is zo dol op met name oudere auto's dat hij het 't liefst helemaal zonder chauffeur zou willen doen. Hier is hij op pad met zoon Nikolai.

Zijn oudere broer kroonprins Frederik rijdt ook graag zelf, maar in Tasmanië - waar ze links rijden - laat hij het graag over aan zijn vrouw Mary die daar meer mee vertrouwd is. 

Albert

Prins Albert van Monaco heeft een zwak voor alles met een stuur en vier wielen. Hier rijdt hij alvast het parcours van de F1 van Monaco. Prinses Charlene lijkt het niet héél erg opwindend te vinden.

Sofia 

Koningin Sofia van Spanje kreeg (it's good to be royal!) een elektrische Peugeot iOn om duurzaam mee over Mallorca te rijden.

Het is bepaald geen limousine, maar ze zit er toch best glunderend in. 

Willem-Alexander

Willem-Alexander zat in 1985 - net zijn rijbewijs gehaald - heel trots achter het stuur van deze (o, ironie) oude 'Willy' jeep. 

In zijn jonge jaren had Willem-Alexander nog wel eens een ongelukje. Zo belandde hij na een te snelle inhaalmanoeuvre in een Leidense sloot, maar bleef zelf gelukkig ongedeerd. 

In de woestijn van Abu Dhabi bracht hij het er in ieder geval zonder kleerscheuren vanaf. 

En tegenwoordig vervoert hij vrouw en kinderen in wat toch wel het meest brave royal busje ooit moet zijn.

Máxima

Dit is zoals de koningin bij werkbezoeken arriveert...

...beeldig wuivend op de achterbank...

...al rijdt de hofauto ook wel eens níet. 

Soms rijdt ze echter ook zelf, zoals in januari 2013, na de toespraak van koningin Beatrix. Willem-Alexander zit druk te bellen, Amalia zit op de achterbank toch een tikje beduusd te wezen (interessant dat de oudste in het midden zit, normaal gesproken niet de meest begerenswaardige plek) en Máxima rijdt haar gezin zelf van de Eikenhorst naar Huis ten Bosch. 

De volgende dag was het haar beurt om als een malle te bellen ('Jan? Ik heb twee sprookjesjurken nodig!') en liet ze zich weer rijden, om multitaskend ook nog even te wuiven ('Een koningsblauwe voor bij de saffieren en een bordeaux met kant, graag'). Héérlijk. 

 

Foto's © ANP, PPE Agency, Getty Images, BSR Agency