slogan

Roemenië: koning Michael is overleden

::

In Zwitserland is oud-koning Michael van Roemenië (96) overleden. Michael kwam recent veelvuldig in het nieuws door ruzies in zijn familie.

Hij was de laatste koning van Roemenië, van 1940 tot 1947. Toen werd hij door de nieuwe communistische machthebbers in het land tot abdicatie gedwongen en vluchtte naar Zwitserland. Omdat Michael gezondheidsproblemen had leed hij al enige tijd een teruggetrokken bestaan. Michael werd onder meer behandeld voor leukemie en huidkanker

In 1997 kreeg hij het Roemeense staatsburgerschap weer terug van toenmalig president Constantinescu. Pas in mei 2001 keerde hij definitief terug. Michael was populair onder de Roemenen, maar een nieuwe regeerperiode zat er niet meer in. Wel kreeg hij het kasteel weer terug waar vandaan de communisten hem in 1947 hadden verdreven. Zijn huis in Zwitserland, waar hij nu dus is overleden, hield hij ook aan.

Michael trouwde in 1948 met de Franse prinses Anne, die behoorde tot het Huis Bourbon-Parma. Zij was een nicht van de ex-echtgenoot van prinses Irene, Carel Hugo van Bourbon Parma. De twee ontmoetten elkaar in 1947 op het huwelijk van Michaels nicht, de Britse koningin Elizabeth.

Michael en Anne hadden vijf dochters, van wie de oudste, Margareta, nu hoofd van het Roemeense koningshuis wordt.

Lees meer: 

 

Foto's © ANP, bron NOS