Zó word je hofleverancier

Het is voor een bedrijf heerlijk om het predicaat te krijgen, maar hoe kom je aan zo'n felbegeerd schildje?

In Nederland zijn ongeveer 450 bedrijven 'door Zijne Majesteit de Koning gerechtigd' tot het voeren van het predicaat Hofleverancier.

'Zij voeren met trots het Koninklijk Wapen en de titel 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier', volgens de organisatie die de ondernemingen vertegenwoordigt. 

Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven. Die moeten "ten minste honderd jaar oud zijn en een zeer goede reputatie in de regio hebben" en "zich onderscheiden door kwaliteit, soliditeit en continuïteit." 

Bestaat het predicaat al lang?

© ANP

Het predicaat Hofleverancier is in 1815 ingevoerd door Koning Willem I en is samen met het predicaat Koninklijk (1806) één van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Dit predicaat geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. Het was koningin Beatrix die in 1987 de wildgroei aan schildjes van royals afschafte en het huidige logo vastlegde. 

Levert een hofleverancier ook echt aan het hof?

© Suedwest93

Soms wel, maar het is geen voorwaarde. Het gaat vooral om voor langere tijd kwaliteit leveren. Zo werd in 2009 150-jarig schildersbedrijf Lefering in Lichtenvoorde hofleverancier en kreeg in datzelfde jaar Van Gestel Tweewielers in Eindhoven het predicaat, niet echt in de buurt van Den Haag of Wassenaar. Er zijn overigens wel hofleveranciers die wél echt aan de Oranjes leveren.

Zo kreeg Juwelier Steltman aan de Plaats in Den Haag een paar dagen geleden het predicaat hofleverancier. Het leverde al sieraden aan zes generaties Oranjes.

Is het voor altijd?

© ANP

Nee, het recht wordt toegekend voor een periode van ten hoogste 25 jaar, waarna de gerechtigde aan Zijne Majesteit de Koning bestendiging kan vragen voor nog eens 25 jaar. Dat is ook nodig als de zaak bijvoorbeeld van eigenaar verandert.

Wanneer krijgt een bedrijf het?  

© Jos Poell

Toekenning vindt in de regel plaats ter gelegenheid van een bijzonder jubileum, bijvoorbeeld bij het 100, 125 of 150-jarig bestaan of bij een zeer bijzondere gebeurtenis in het bedrijf. Het wordt niet zomaar toegekend, de aanvraag moet ruim een jaar voor een jubileum worden gedaan. Jos Poell, bekend van de pasteitjes en toast, kreeg het bijvoorbeeld bij het 175-jarig bestaan. 

Wie bepaalt of een bedrijf zich zo mag noemen?

© Koninklijk Huis / RVD

Sinds 1987 mag alleen het staatshoofd het definitief afhameren. Het is dus daadwerkelijk Willem-Alexander die bepaalt of Foto van der Kloet in Sliedrecht en Wieringa's Knappertjes en Koekfabriek in Zevenaar het predicaat mogen houden, wat van een goddelijke kneuterigheid is, #corebusiness.

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws