Arme Aiko! Japan kiest nieuwe kroonprins

Niet de dochter van de aanstaande keizer is de beoogd troonopvolger, maar haar neefje.

Zelfs veel Japanners vinden het niet meer van deze tijd, maar de kans is zeer klein dat prinses Aiko ooit haar vader Naruhito zal opvolgen.

Het Imperial Household Agency, spreekbuis en manager van alles wat maar met de keizerlijke familie te maken heeft, heeft laten weten dat na het aantreden van Naruhito als nieuwe keizer op 1 mei zijn broer Fumihito (ook bekend als prins Akishino) de nieuwe kroonprins zal worden. Dit omdat de voorkeur uitgaat naar opvolging door de mannelijke lijn.

Naruhito en zijn vrouw Masako hebben alleen Aiko gekregen, Fumihito en zijn vrouw prinses Kiko kregen naast prinses Mako (27) en prinses Kako (24) ook een zoontje, prins ↑ Hisahito (12). Die laatste is de afgelopen weken als derde in lijn nadrukkelijk naar voren geschoven als beoogd troonopvolger. Hisohito gaat sinds deze maand naar de Ochanomizu University Junior High School.

Hisahito is de enige kleinzoon van huidige keizer Akihito, de familie telt vooral vrouwen (links Mako, rechts Kako). Die verliezen hun positie als ze met burgers trouwen. Aangezien aantrekkelijke aristocraten niet voor het oprapen liggen, dunt de keizerlijke familie zo razendsnel uit. Dat zorgt voor problemen omdat er zo steeds minder mensen zijn om werkbezoeken en dergelijke af te leggen. Om die reden mocht voorheen prinses Ayako, een nichtje van de keizer, al een paar patronages houden.

Het debat over wijzigingen in de opvolging loopt inmiddels al sinds 2005, in 2006 pleitte toenmalig premier Koizumi voor een wetswijziging, maar het debat verstomde toen datzelfde jaar Hisahito werd geboren. Sindsdien wordt de kwestie regering na regering heen en weer geschoven, hoewel 65,5% van het Japanse volk ervoor is om prinsessen na hun huwelijk hun titel te laten behouden en een eigen Royal Household te geven om de keizerlijke familie 'op kracht' te laten blijven.

Bij de ceremonie waarin Naruhito de heilige regalia krijgt, mogen alleen mannelijke leden van de keizerlijke familie aanwezig zijn, zo is besloten. Tenzij Naruhito en zijn broer de handen ineen slaan, doen alsof het 2019 is en een moderniseringslag afdwingen, ziet het er somber uit voor Aiko.

Lees ook: 

 

Foto's © ANP, BSR Agency, Imperial Household Agency

Laatste nieuws