Schilderende Royals: is het Picasso of prak?

Ook Koninklijke Hoogheden hebben hobby's en met hart en ziel schilderen is er daar een van.

Nu koning Filip niet onverdienstelijk blijkt te schilderen, kijken we meteen even naar het werk van andere royal Picasso's, die druk zijn met een ezel en kwasten.

Koning Filip heeft sinds een paar jaar een nieuwe hobby: schilderen. Hij heeft daarvoor geen leraar aangesproken of een cursus doorgenomen: hij heeft het zichzelf geleerd. Zijn voormalige kabinetschef Frans Van Daele kreeg bij zijn afscheid een zelfportret van de koning.

De koning schilderde ook twee portretten van Koning Boudewijn. Die zijn te zien op de zomerexpo van het Paleis….

… en eerlijk is eerlijk: hij heeft zijn oom goed getroffen.

Charles 

Kroonprins Charles kan uren aan zijn aquarellen werken en heeft zich gespecialiseerd in landschappen en vertrouwde plekken, zoals Balmoral. Soms laat hij wel eens wat veilen voor een goed doel, zodat de mogelijkheid bestaat een echte 'prins van Wales' te bezitten. 

Er is zelfs een complete documentaire aan gewijd, wat wel een béétje nieuwe-kleren-van-de-keizer is, al is het altijd enig Charles ergens enthousiast over te horen mummelen.

Victoria

De schilderliefde is een Windsor-dingetje: koningin Victoria schilderde dit werkje van haar kinderen in Osborne in 1850.

Sonja

Koningin Sonja van Noorwegen exposeert regelmatig. En kijkt dan schalks naar haar tentoonstellingspartner, in dit geval Magne Furuholmen. En ja, die ken je inderdaad van de band AHA. 

Haar werk bestaat deels uit foto's en deels uit zeefdrukken, ze experimenteert regelmatig met diverse technieken en schildert ook.

Margrethe 

Koningin Margrethe van Denemarken borduurt, tekent, aquarelleert, ontwerpt, vertaalt, schrijft, schildert en fröbelt dat het een lieve lust is, het mens is mateloos creatief.

Haar specialiteit is découpage, een techniek waarbij beelden tot collages worden verknipt…

…en ook haar werkt hangt regelmatig in musea.  

Beatrix

Prinses Beatrix creatieve kant uit zich vooral in beeldhouwkunst, zoals het beeldje van Jantje beton en de bustes die ze van haar kinderen maakte…

…maar ze kan ook erg fraai tekenen en dat deed ze als kind al. 

Bernhard 

Ook Beatrix' vader schilderde graag: dit is een zeezicht met een vrij hoog Oranje Bovenin-gehalte. 

 

Foto's © Belgische Monarchie, Getty Images, ANP, Royal Collection Trust, Kongehuset.

Laatste nieuws