De ongeschreven etiquette waar elke bruiloftsgast zich van bewust moet zijn

Wat zijn de absolute no-go's op zo'n bijzondere dag?

Een trouwdag is een speciale, intieme en een bijzondere dag voor het bruidspaar. En dan is het wel zo fijn als alles op rolletjes loopt en er geen gekke ongeplande taferelen gebeuren. Daarom hebben we de onuitgesproken regels waar elke bruiloftgast zich bewust van moet zijn, even voor je op een rijtje gezet!

LEES OOK: Dit zijn de weddingplanners van bekend Nederland

Kleding

De kleur wit

Iedereen kent de gouden regel: draag geen wit! Je wilt de bruid haar moment niet afpakken. En laten we nou eerlijk zijn: er zijn genoeg andere kleuren die je aan kunt trekken. 

Dresscode

Wanneer de dresscode verwarrend voor je is, speel dan op safe. Want wat draag je precies wanneer een bruiloft pas aan het eind van de middag is? Een jurk voor overdag? Of hijs je jezelf al gelijk in een avondjurk? Draag iets wat gemakkelijk voor dag én nacht gedragen kan worden. Begint het vanaf 18:00 uur? Ga dan voor de dresscode 'cocktail'.

Uitnodiging

Op de uitnodiging die je gekregen hebt staat soms de afkorting RSVP (répondez s'il vous plaît). Oftewel: een verzoek om aan te geven of je wel of niet ingaat op de uitnodiging. Als er geen datum is opgegeven, is het de bedoeling om zo snel mogelijk te antwoorden. Mocht er geen antwoordkaart bijzitten, dan is het de bedoeling dat je je antwoord zelf op de post verstuurt. Al kun je in deze moderne tijd natuurlijk ook een appje of iets dergelijks sturen.

Iemand meenemen

De +1: je kunt er in geen geval om vragen. "Je vraagt in feite het bruidspaar om te betalen voor een extra persoon," zegt Vogue US. Toch wordt het belang van een metgezel van een bruidsgast onderschat. "Eeuwig een alleenstaand meisje zijn, wil nog niet zeggen dat ik niet met iemand naar een feestje wil gaan."

Gedrag

Het leidende principe van een bruiloft is om nooit het bruidspaar te willen overtroeven, het is tenslotte hun dag. Kijk dus uit met alcohol, ga niet té los en zorg dat het bruidspaar hoe dan ook het middelpunt van de avond blijft. 

Geschenk 

Vraag bij een specifieke verlanglijst van de bruid en bruidegom altijd aan de ceremoniemeester wat de cadeauwensen zijn. Een getrouwd stel is (misschien) blij met één bestekset, maar heeft natuurlijk niet zoveel aan vijf van die dingen.

 

BEELD:  ANP

Laatste nieuws