Je trouwe viervoeter verstaat blijkbaar dus alles wat je zegt

En ze begrijpen nog veel meer dan dat!

Ook wel eens het gevoel gehad dat je hond jou precies begrijpt als je tegen hem/haar praat? Dan ben je helemaal niet gek, want het blijkt dat je huisdier veel meer verstaat dan dat je in eerste instantie zou denken.

Volgens het onderzoek kunnen honden bepaalde woorden associëren met lof (zoals “braaf”), maar ze begrijpen nog net even wat meer dan dat. 

MRI

Om de hersenactiviteit van honden te meten wordt magnetische beeldvorming gebruikt, door middel van een MRI. Terwijl de hondjes in de MRI scan lagen praatten de trainers  in verschillende combinaties van woorden en intonatie, zowel lovende als neutrale. Zo werden de woorden "super" of "echter" met een hoge, vrolijke toon én met een neutrale toon gezegd.

Onderzoeker Attilla Andics zegt dat honden je het beste snappen als zowel woorden en intonatie matchen. Ze kunnen begrijpen wat we zeggen en hoe we het zeggen, maar ze kunnen deze combinatie in hun hoofd ook maken voor een correcte interpretatie – en zo begrijpen wat woorden echt betekenen. 

Vanaf nu kun je dus gezellig kletsen met je viervoeter, wetende dat hij je daadwerkelijk begrijpt. Nu maar afwachten wanneer naar voren komt dat honden ook gewoon kunnen praten. 

LEES OOK: Gek: honden kunnen ook dramaqueens zijn

BRON: AAAS, BEELD: ISTOCK

 

Laatste nieuws