Prinses Margriet, fashionista van de Oranjes

Het absolute hoogtepunt in eigenwijze prinsessensmaak is en blijft de Prinsjesdag-hoed van 1969.

Toegegeven, prinses Margriet is inmiddels in de Keurige Modefase van haar leven beland. Maar ooit was Hare Koninklijke Hoogheid – ze wordt vandaag 77, van harte! – de Oranje die heerlijk experimenteerde met haar looks en vooral haar kapsels. Geniet even mee.

1947

Prinses Margriet is hier vier jaar en glijdt al sassy gekleed door de sneeuw van Zermatt. Cool shades en niks geen kant-en-klaar pak, maar gewoon een salopette en een vestje. En zo doe je dat, als derde kind. 

1950

Het zou nu niet meer kunnen, maar Margriet had op haar zevende een bontjas.  

1956

Margriet is hier 13 jaar, begint haar volwassen trekken te krijgen en heeft haar eeuwige speldjes en strikken ingeruild voor een diadeem. Good to know: grote zussen Irene en Beatrix lopen in deze tijd nog met hun 'meisjesspeldjes' in.

1958

Bijbelse lappen als Maria in het kerstspel. Het valt niet met zekerheid te verifiëren, maar de dramaqueen links zou Beatrix wel eens kunnen zijn.

1962

Margriet is hier totally Vogue early sixties, compleet met lampenkaphoed.

1963

Hartje zomer, een bouffant én een hoed, that's our girl.

De bouffant maakte later dat jaar ook zijn opwachting in het Kurhaus. Waar Marlene Dietrich Margriets jurkje duidelijk ook beeldig vond. Spaghettibandjes waren destijds het toppunt van gewaagd, zeker voor een Koninklijke Hoogheid.

1964

En omdat ze toch lekker bezig was, verdwenen een jaar later ook de spaghettibandjes en ging Margriet voor beeldig strapless. De vrouw links van haar is prinses Christina van Zweden.

1965

De bouffant overleeft zelfs de veroveringspogingen van Pieter van Vollenhoven: dit is de verlovingsfoto van het stel.

Later dat jaar wisselde prinses Margriet royal bouffant tips met de ándere liefhebber van big hair en zus-van, prinses Margaret.

Kanten kleedje, vlindermontuur én een hoedje met couleur locale – je moet maar durven. Rechts prinses Irene, de zussen waren op bezoek in Paramaribo.

1966

Regeringsdiner ter ere van de bruiloft van Beatrix en Claus. Margriet laat haar fraaie schouders zien en bewijst maar weer eens dat haar bouffant gemáákt is voor tiara's. Dat Pieter een margrietje draagt, is natuurlijk ronduit adorable.

In een sterk staaltje autonoom denken en lak hebben aan de etiquette kwam Margriet in het wit (nou ja, vooruit, crème) naar de bruiloft van haar zus Beatrix. Die was als stralend middelpunt niet over het hoofd te zien, maar toch: gewaagde keuze.

Ook Margriets hoedensmaak blijft bijzonder, zeker als ze in een soort puntmuts het nieuws raadhuis van Renkum opent.

Het jaar 1966 was een sterk hoedenjaar voor Margriet, die op Prinsjesdag bewees niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte te durven gaan.

Hoeveel haar er in haar bouffants gaat zitten, laat Margriet hier even zien, op vakantie in Porto Ercole.

1967

Op haar trouwdag bewijst Margriet dat een sluier een bouffant met een tiara echt helemaal afmaakt.

En dit is Margriet privé, aan de thee in Paleis Het Loo. De bouffant werd intussen hoe langer hoe kunstiger.

En ooit moeten ook Margriet en Pieter hebben geroepen dat de hond 'echt absoluut' niet op de bank mag. By the way, dit was daywear voor de prinses.

1968

In 1968 ontdekte Margriet haar inner groove, in de vorm van oranje panty's en brede haarbanden. Het moet gezegd worden: ze leek meteen tien jaar jonger. De teckel heet Tecco.  

En na de komst van prins Maurits gooide de prinses heur haar zelfs gewoon helemaal los. Tiens.  

1969

Ook los bleek er overigens nog genoeg mee te knutselen: zelfs ontwerper Pierre Cardin was onder de indruk.

En we verklaren deze gouden Prinsjesdaghoed / strik / cadeauverpakking tot ons favoriete royal hoofddeksel aller tijden.

1970

Het kapsel duurde minimaal twee uur aan rollers, droogkap, touperen en vastzetten, maar het was het helemaal waard: Jackie Onassis, met een vleugje Trix en een flinke dosis Margriet. De baby is prins Bernhard, het jongetje rechts prins Maurits.

1971

Totally seventies gestyled, met beeldig blond accessoire in de persoon van prins Bernhard, op Schiermonnikoog.  

1972

Update: weer Schiermonnikoog, ditmaal in donkerblauw met geel en een verse zoon: prins Pieter Christiaan.

1975

Heel menselijk: hoe groter haar gezin werd, hoe praktischer Margriets kapsel werd. Hier is ook prins Floris erbij gekomen.

1976

En een jaar later was ze de eerste prinses met een kort kopje.  

1980

Ze schrikt zelfs niet terug voor een uniform: hier reist prinses Margriet als Rode Kruis vrijwilligster met minder-validen mee met een dagtocht naar Geneve (ze heeft haar verpleegkundig diploma).

1983

Haar inner fashionista zakte in de jaren tachtig wat in, al blijft deze bril voor Koninginnedag te Vaassen toch weergaloos.

1988

En lieten ook eind jaren tachtig haar beeldige schouders zich nog wel eens gelden.

1992

Koninginnedag Rotterdam – Margriet besloot alle wetten van colour-coordinated dressing overboord te gooien.

2009

Vanaf de jaren negentig ontdekte Margriet haar inner dame en rukte ze jammer genoeg nooit meer uit in iets wat totally Margriet was, al maakte ze op Prinsjesdag nog graag een punt. De etiquette eist dat je je koningin / oudere zus niet overschaduwd qua hoofdtooi tijdens het balkonwuiven op officiële momenten, maar Margriet geeft toch leuk partij. Vooral mee doorgaan! 

2018 

En dit is de absolute dameslook van Hare Koninklijke Hoogheid. We zien het royal haar weer wat omhoog gaan – hulde! 

Ook tijdens het uitgaand staatsbezoek van Jordanie pakte de prinses uit. Vandaag is rood!

Happy birthday princess!  

 

BEELD: ANP, BSR AGENCY, KONINKLIJK HUIS

Laatste nieuws