Bewezen: Oudste kind is het slimst

Ben jij de oudste thuis? Dan weet jij als geen ander welke nadelen er kleven aan het oudste kind zijn. Je moet altijd al...

Ben jij de oudste thuis? Dan weet jij als geen ander welke nadelen er kleven aan het oudste kind zijn. Je moet altijd alles regelen (anders gebeurt er niks), kreeg de strengste regels opgelegd én wordt regelmatig voor ‘bazig’ uitgemaakt. Maar hé, een schrale troost: je bent wél de slimste thuis!

 Er is een reden waarom je als oudste weleens als een betweter overkomt. De oudste is slimmer! Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Illinois. Onderzoekers denken dat het verschil komt doordat je als oudste een tijdje alle aandacht van jouw ouders hebt gekregen voordat jouw broertje of zusje kwam. Ook leer je jouw jongere broertje of zusje graag dingen, en daar leer je zelf ook weer van.

Voor het onderzoek zijn bijna 400.000 scholieren geanalyseerd. De onderzoekers concluderen dat oudste kinderen vaak extravert zijn en minder last hebben angsten dan hun jongere broertje of zusje. Bovendien kunnen oudste kinderen beter onderhandelen en kunnen ze zich goed verplaatsen in anderen. En ze zijn dus slimmer!

Voordat je te hard juicht: het gaat slechts om een punt verschil in IQ. In het dagelijks leven merk je hier helemaal niets van, maar statistisch gezien is het wel van belang. En tja… het is tóch een punt hoger! 

Lees ook:

Beeld: Pixabay, bron: nydailynews.com

Laatste nieuws