Dit gaat er allemaal schuil achter de iconische verlovingsring van Diana (en Kate)

'Gewoontjes', 'taboe' en toch van onschatbare waarde.

De blauwe saffieren verlovingsring van prinses Diana heeft inmiddels wereldfaam verworven, maar werd in eerste instantie niet goed genoeg geacht voor de aanstaande vrouw van de kroonprins. Zes opvallende details over de legendarische ring.

Gekozen uit de catalogus

Toen prins Charles Diana begin februari 1981 ten huwelijk vroeg, schoof hij nog geen verlovingsring om haar vinger. Die had-ie namelijk nog niet. Aan Lady Di de koninklijke taak om een mooi exemplaar uit te kiezen. Haar oog viel op een blauwe saffieren ring, omringd door diamanten. Om precies te zijn: een 18-karaat witgouden ring met een 12-karaat saffier, omgeven door 14 solitaire diamanten. De kersverse verloofde spotte hem in de catalogus van Garrard, destijds de kroonjuwelier.

Een saffier omringd door diamanten? Die clusterstijl was destijds compléét taboe. Er wordt dan ook gezegd dat haar ringkeuze voor flink wat gekke blikken zorgde in Buckingham Palace. Daarnaast worden koninklijke ringen traditioneel gezien op maat gemaakt. De verlovingsring van Lady Di was iets minder exclusief. Aangezien het een voorraadartikel was, zou elke 'gewone man' met een kleine 28 duizend pond (dit heeft prins Charles er destijds voor betaald) de ring op de kop kunnen tikken. Niet gek dus dat de verlovingsring al gauw bekend kwam te staan als de Commoner’s ring: de ring van de gewone man. Het maakte Diana niets uit. Zij was zo dol op haar ring, dat ze hem als haar something blue op haar trouwdag droeg.

Adellijke achtergrond

Prinses Diana’s verlovingsring komt dan wel uit een catalogus, dat wil niet zeggen dat het sieraad niets met het Britse koningshuis te maken heeft. Volgens Oprah was de ring geïnspireerd op een saffier-en-diamanten broche die prins Albert samen met Garrard had ontworpen als cadeau voor koningin Victoria, voorafgaand aan hun trouwdag in 1840. Koningin Elizabeth II zet deze traditie nog graag voort en draagt de broche geregeld bij koninklijke verlovingen. Toch schijnt dit niet dé reden te zijn waarom Diana voor het blauwkleurige sieraad koos. De saffieren ring met diamanten zou haar doen denken aan de verlovingsring van haar eigen moeder. Anderen geloven weer dat Diana – die toen 20 jaar was – de ring koos, omdat deze de grootste steen had.

Van saffier naar aquamarijn

Nadat prinses Diana in 1996 van prins Charles scheidde, maakte haar verlovingsring plaats voor een minstens zo indrukwekkende blauwe ring. Ze koos voor een grote aquamarijn met solitaire diamanten en gezet in 24-karaat goud. Volgens Meghan’s Mirror is de ring gemaakt in opdracht van de prinses zelf. De blauwe ring wordt tegenwoordig gedragen door niemand minder dan Meghan Markle. Tijdens de avondreceptie van haar huwelijk met prins Harry in 2018 waren alle kijkers gericht op de prachtige aquamarijn ring om haar vinger.

Meghan Markle en prins Harry op weg naar de avondreceptie van hun huwelijk. Beeld: Brunopress

…en van Diana naar Kate

Het is geen geheim dat prins William en prins Harry een sterke band hadden met hun moeder. Gek is het dan ook niet dat prins William zijn vriendin Kate Middleton in 2010 ten huwelijk vroeg met de iconische verlovingsring van prinses Diana. In zijn verlovingsgesprek vertelde William dat hij behoorlijk nerveus was om de onbetaalbare ring bij zich te dragen. “Ik had de ring ongeveer drie weken bij me in mijn rugzak, voordat ik haar ten huwelijk vroeg”, vertelde hij. “Ik wilde de ring niet loslaten. Overal waar ik kwam hield ik ‘m goed vast. Ik wist: als ik de ring kwijt zou raken, zou ik in de problemen komen.” Ook vertelde hij hoe belangrijk het was dat Kate juist die saffieren ring zou dragen. “Het is duidelijk dat mijn moeder er niet zal zijn om deze speciale momenten mee te maken, dus dit is mijn manier om haar dicht bij alles te houden”, aldus prins William.

Hertogin Kate draagt de ring bijna altijd om haar vinger, zelf als er in de tuin gewerkt wordt:

Op maat gemaakt

Een te grote ring – en vooral zo een van onschatbare waarde – is misschien niet het beste idee als je zo'n bezige bij bent als de hertogin van Cambridge. Kate Middleton heeft de saffieren ring met diamanten dan ook een paar maten kleiner laten maken door kroonjuwelier G. Collins.

Bedoeld voor Harry en Meghan

Volgens de documentaire The Diana Story was de ring echter niet voor prins William bedoeld, maar voor prins Harry. Toen Diana in 1996 overleed, mocht hij namelijk een sieraad uit haar imposante juwelencollectie kiezen. Hij koos – niet geheel verrassend – voor haar saffieren verlovingsring. Toen prins William echter op het punt stond om zich te verloven, gaf Harry de verlovingsring aan zijn grote broer.

De voormalige butler van de prinses vertelt: “Het enige ding dat hij nog van zijn moeder had, gaf hij aan zijn broer. Harry gaf zijn meest kostbare schat op. Het was onbaatzuchtig, vriendelijk en precies zoals Diana ook was.”

Bron: PureWow, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws