Waarom de Britse royals Windsor heten (terwijl dat niet nodig is)

Maar tegenwoordig is alles anders...

Mensen weten niet beter dan dat Queen Elizabeth 'Windsor' als haar achternaam draagt, maar wist je dat het fenomeen 'achternaam' slechts 100 jaar oud is bij de Britse royals?

Vóór 1917 hadden ze namelijk helemaal geen achternaam, totdat koning George V besloot dat hij het wel zag zitten. Eigenlijk hebben de royals deze achternaam helemaal niet nodig, zou je denken. Praat je over koningin Elizabeth, dan weet iedereen wie je bedoelt. Tegenwoordig is dat echter anders, vandaar dat de royal achternaam officieel Mountbatten-Windsor is, een combinatie van de naam van Philip en Elizabeth.

Back in the days was een voornaam of een 'House of York' genoeg. Maar 'House of Saxe-Coburg-Gotha' klonk toch iets te Duits in de oren van koning George V. En dat was anno 1917 nogal not done, dat begrijp je misschien wel. Windsor Castle was één van de hoofdresidenties. Eén en één is twee, dus vandaar dat het voor de familie niet erg moeilijk was om Windsor als achternaam aan te nemen. Toen Elizabeth op de Britse troon kwam vond ze het heel belangrijk om de naam van Philip (Mountbatten) eraan toe te voegen, et voilà, Mountbatten-Windsor was geboren.

Aan de andere kant lijken prins William en Harry in hun leven continu van achternaam te veranderen, dus hoe serieus het wordt genomen blijft maar de vraag. Zo kan het zomaar zijn dat William 'William Wales' in zijn paspoort heeft laten zetten. Dat is overigens ook wat de andere royals gebruiken. Beatrice en Eugenie gebruiken 'York' als hun naam en niet Windsor.

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws