Glamour met een knipoog

Naar deze legendarische oom is prins Louis genoemd

Lord Louis Mountbatten betekende veel voor de Windsors, al was niet alles wat hij deed altijd even onbaatzuchtig.

Naar deze legendarische oom is prins Louis genoemd

Baby Cambridge III heeft sinds vrijdag een naam: prins Louis (uit te spreken op zijn Frans: Loewie). En dat is een geste aan een familielid dat er al 39 jaar niet meer is, maar grote invloed op de Windsors heeft gehad.

Prins Louis Arthur Charles heet het derde kindje van prins William en hertogin Kate. Philip naar zijn overgrootvader, Charles naar zijn opa en Louis naar de man die voor zowel Philip als Charles heel belangrijk was: lord Louis Mountbatten.

Geliefde oom

Deze oom Louis (links) was een tweede vader voor prins Philip (rechts, de man van de Queen) wiens moeder in een inrichting zat en wiens vader met zijn minnares in Zuid-Frankrijk woonde en niet naar zijn zoon omkeek.

Later vervulde oom Louis (of uncle Dickie zoals men hem en petit comité noemde) dezelfde rol voor Philips zoon, kroonprins Charles die hem omschrijft als "de opa die ik nooit heb gehad." Hoewel Charles, hier in 1964 met Louis op Malta) zijn vader respecteerde, was hij als kind al te gevoelig voor no nonsense Philip. Bij Louis vond hij meer gehoor en begrip, al was Louis zorgzaamheid ook weer niet helemaal onbaatzuchtig. Hij besefte zeer goed dat zijn warme banden met de Windsors in zijn voordeel werkten en wilde zo dicht mogelijk bij de Kroon komen.    

Royal matchmaker

De Mountbattens zijn eigenlijk Duitse adel, de naam is een Engelse versie van Battenberg. De link met de Windsors komt voort uit het huwelijk van prinses Alice van Battenberg met prins Andrew van Griekenland en Denemarken in 1903. Hun zoon prins Philip werd later zoals gezegd de man van Elizabeth, de huidige Queen: Louis (een broer van Alice) was degene die Philip voorstelde aan de kroonprinses. Philip nam bij zijn naturalisatie tot Brit de naam Mountbatten aan als eerbetoon aan zijn geliefde oom. Die kant van de familie lobby'de jaren om de kinderen van Elizabeth en Philip de achternaam Mountbatten te geven, maar dat ging niet door: de Windsors kozen voor de naam van hun eigen Huis.

Ambitieuze man

Lord Mountbatten, een hoge pief binnen de Britse marine en later de laatste Engelse onderkoning van India (links zijn echtgenote lady Edwina), gaf het echter niet zomaar op. Hij probeerde vervolgens vanaf 1974 drie jaar lang zijn kleindochter Amanda Knatchbull aan prins Charles te koppelen.

Hij vond Amanda 'de perfecte kandidaat met een juiste leeftijd', hoewel Amanda toch negen jaar jonger was dan de kroonprins. Een en ander diende om Charles weg te krijgen bij Camilla, die iets ouder en aanzienlijk wereldwijzer was. Door een huwelijk tussen Charles en Amanda zou Lord Mountbatten de grootvader van de aanstaande koningin worden, waarmee zijn ambities alsnog zouden zijn vervuld.

Droevig einde

Dat ging niet door en met lord Mountbatten liep het droevig af: hij stierf in 1979 na een bomaanslag. De IRA had een bom aan boord van zijn boot bij zijn zomerhuis in Mullaghmore, Ierland geplant.

Ook aan boord waren destijds zijn dochter Patricia, haar man John, hun tweeling Nicholas (links) en Timothy (rechts), destijds veertien, Johns moeder Doreen, en Paul, een crewlid van vijftien. Nicolas en Paul stierven ook bij de aanslag, Doreen overleed een dag later aan haar verwondingen. Louis had dus al naam en faam in de familiegeschiedenis van de Windsors en leeft nu door in de naam van zijn achter-achter-achterneefje. Het is een mooie geste van William en Kate, aan Charles en Philip.

Foto's © ANP, Getty Images, The Royal Family