Glamour met een knipoog

Hollands glorie: Nederlandse modeontwerpers op de Haute Couture Fashion Week

De officiële agenda van de prestigieuze Haute Couture Fashion Week in Parijs is bekend, met onder andere CHANEL, Valentino en Jean Paul Gaultier op de lijst. Maar ook een aantal Nederlandse ontwerpers laten hun unieke signatuur zien. We doken in hun verhaal!

Viktor & Rolf show '24

Met handgemaakte producten in de hoogste prijsklasse, bestaat haute couture alleen in Parijs en wordt het gezien als het hoogtepunt van de mode. Van 27 t/m 30 januari zal de crème de la crème van de modewereld neerstrijken in de Franse hoofdstad voor de coutureweek, waaronder drie Nederlandse designers.

Viktor & Rolf

De Nederlandse ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren richtten in 1993 hun luxe modehuis Viktor & Rolf op, na hun studie aan Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. De twee staan bekend om hun sculpturale haute couture, conceptuele collecties en onconventionele aanpak.

In 2015 nam het duo afscheid van de ready to wear-lijn om zich geheel te kunnen focussen op haute couture, de parfumlijn en andere producten. Hun collecties bestaan uit innovatieve ontwerpen en theatrale presentaties, die de grenzen van mode voortdurend verleggen. "Kunst is heel belangrijk. We hebben onze shows en onze collecties altijd gezien als een middel tot zelfexpressie. Dat is wat ons onderscheidt van andere ontwerpers, andere merken, dat er een ander doel is dan het creëren van de look van het seizoen", vertelde het duo aan magazine The Talks.

In hun Haute Couture Spring/Summer 2024-collectie, genaamd Scissorhands, presenteerden ze 28 zwart-witte ensembles die de klassieke couturetraditie met een moderne twist combineerden. Elke set van vier looks werd gekarakteriseerd door een uitgesproken silhouet, variërend van dramatische schouderpartijen tot sculpturale vormen.

In hun Haute Couture Fall/Winter 2024-2025-collectie introduceerden ze een reeks van 3D-geometrische vormen die het menselijke lichaam transformeerden. De collectie balanceerde op het randje tussen mode en kunst. "Ik denk dat mensen het soms meer als een performance zien, omdat het verder gaat dan alleen een trend. Voor ons is een show een manier om een ​​verhaal te vertellen. Natuurlijk zijn kleren daarin heel belangrijk, maar de show moet een entiteit op zichzelf zijn."

Ronald van der Kemp

Ronald van der Kemp staat bekend om zijn innovatieve en duurzame benadering van haute couture. Na zijn afstuderen in 1989 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam met een bachelor in modeontwerp, werkte hij bij gerenommeerde merken zoals Bill Blass, Celine en Guy Laroche.

In 2014 lanceerde Van der Kemp zijn eigen demi-couture label, RVDK Ronald van der Kemp, dat wordt beschouwd als 's werelds eerste duurzame couturemerk. Zijn collecties bestaan uit tijdloze stukken, ethisch vervaardigd met bestaande stoffen en met de hand gemaakt in kleine ateliers in Amsterdam.

"Na 25 jaar als ontwerper en creatief directeur in luxe mode te hebben gewerkt, kreeg ik het idee om de mode van binnenuit te beïnvloeden met mijn ethische collecties en duurzaamheid op het hoogste niveau sexy te maken; Parijse couture", vertelt Ronald aan Grazia. "Ik noem het verantwoord hedonisme; The Mind Vaccine. Dat mensen daadwerkelijk de behoefte voelen voor verandering om te groeien van diversiteit naar biodiversiteit en respect te hebben voor de aarde en alles wat leeft op aarde."

Peet Dullaert

De ontwerpen van Peet Dullaert kenmerken zich door vloeiende vormen en eigentijdse snits die de natuurlijke beweging van het lichaam omarmen. In januari 2024 maakte hij zijn debuut op de Haute Couture Week in Parijs, waar hij zijn collectie presenteerde die werd geprezen om de emotionele diepgang en zijn vakmanschap.

Dullaert staat bekend om zijn aandacht voor detail en het gebruik van hoogwaardige materialen. Zijn ontwerpen zijn vaak tijdloos en veelzijdig, met een focus op draagbaarheid zonder concessies te doen aan esthetiek. "Als we beginnen met draperen en een look creëren, is het een verhaal van esthetiek, wat we spannend vinden, wat we mooi vinden, welke verhoudingen werken, hoe we met vormen kunnen spelen. Het is onderzoek in de zin van mogelijkheden en hoe het op het lichaam van toepassing is."

Met innovatieve ontwerpen en een unieke benadering van duurzaamheid en stijl weten de Nederlandse designers keer op keer indruk te maken op het internationale podium. Met theatrale kunstwerken, de duurzame elegantie en eigentijdse innovaties tonen deze ontwerpers de diversiteit en veelzijdigheid van Nederlandse mode.

Fashion
  • Viktor & Rolf, Grazia, Vogue, Fashion United, Modefederatie, The Fashion Plate Magazine, The Talks, Grazia
  • NL Beeld