Ons kleine kikkerlandje is hard bezig om de mode-industrie te verrijken. Het succes van Nederland in de modewereld startte in de 20ste eeuw: Joan Praetorius was de eerste Nederlandse modeontwerper ooit. Vlak daarna volgde de Nederlandse Charles Montaigne met een succesvol modehuis in Parijs. Door zijn Franse pseudoniem weten maar weinig mensen daar dat hij van oorsprong een Nederlander was.
Een stukje geschiedenis
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuwe generatie ontwerpers van eigen bodem. Het was de tijd van onder andere Max Heymans en Frans Molenaar (bekend van zijn collecties voor C&A). Onze Frans leerde de fijne kneepjes van het vak bij grote Franse modehuizen als Nina Ricci en Guy Laroche, waarna hij terugkeerde naar Nederland.
Na Frans maakte Fong Leng haar entree. Zij vond de modeontwerpers uit die tijd maar saai. "Ik wilde alles omverwerpen, ik vond er niets aan". Ze gaf tegengeluid met de meest extravagante jurken en creaties.
In de jaren ’80 werd de Nederlandse Koos van den Akker wereldberoemd met zijn ontwerpen in New York en Mart Visser begon in de jaren ’90 zijn eigen couturesalon.
Innovatie
Kenmerkend voor Nederlandse modeontwerpers is hun innovatieve benadering. Designers zoals Iris van Herpen combineren technologie met haute couture. Haar ontwerpen, die vaak gebruik maken van 3D-printtechnologie, zijn te zien geweest op de catwalks van Parijs en worden gedragen door internationale sterren zoals Björk en Lady Gaga. Haar retrospectief tentoonstelling - geopend door koningin Máxima - was vorig jaar nog te zien in het Parijse Musée des Arts Décoratifs, onderdeel van het Louvre.
Ninamounah
Ninamounah Langestraat en Tim Christiani zijn de ontwerpers achter het label Ninamounah. Ze bevragen het modesysteem en ontwerpen voor de kunst en het onderzoek. "Niet alleen om spullen te maken", aldus het duo.
Duurzaamheid
Nederlandse ontwerpers zijn niet alleen innovatief, maar zetten zich ook in voor duurzaamheid. Labels zoals Viktor & Rolf hergebruiken materialen en maken slow fashion. Hun recente collecties, die gebruik maken van gerecyclede stoffen en tweedehands materialen, zijn een voorbeeld van hoe de mode-industrie duurzamer kan worden zonder aan stijl in te boeten.
Daarnaast heeft ontwerpster Marlou Breuls veel lof gekregen voor haar eclectische en duurzame ontwerpen, waarin ze experimenteert met innovatieve stoffen en technieken.
Opkomend talent
Nederland biedt een vruchtbare bodem voor opkomend talent. Scholen zoals ArtEZ in Arnhem, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Amsterdam Fashion Academy hebben een sterke reputatie voor het opleiden van enkele grote namen in de industrie. Zo heeft Jan Taminiau (favoriet van koningin Máxima!) internationaal carrière gemaakt na zijn opleiding aan ArtEZ. Tot zijn vaste klantenkring behoren tegenwoordig niemand minder dan Lady Gaga, Rihanna en Beyoncé.
Patrick Hiemstra studeerde in 2019 cum laude af aan de HKU. Onder de naam Studio Hiem maakt hij kleding voor elke maat en elk gender. Hij streeft ernaar dat mensen zich door zijn creaties gezien voelen.
Tim Dekkers experimenteert met materialen die hij vindt in bouwmarkten, speelgoedwinkels of tuincentra. In 2018 studeerde hij af aan de HKU met sculpturale mode.
Het mode duidelijk zijn: de invloed van Nederlandse modeontwerpers reikt verder dan onze landsgrenzen. Steeds meer ontwerpers worden uitgenodigd om deel te nemen aan prestigieuze evenementen zoals de Paris Fashion Week en het Met Gala!
- Kunstmuseum Den Haag, Vogue, NPO Kennis, ArtEZ
- NL Beeld