Glamour met een knipoog

Mediteren kun je leren: 8 tips om je op weg te helpen

New year, new you! Heb jij besloten dat je het komende jaar wel wat bewuster bezig kunt zijn met je eigen wellbeing? Dan is meditatie een goede methode. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen als je nog nooit gemediteerd hebt?

Mediteren kun je leren: 8 tips om je op weg te helpen

Je hoofd kan soms een ontzettend chaotische plek zijn, en voor je eigen gemoedstoestand is het dan ook verstandig om hier af en toe orde in te scheppen. Meditatie is daarvoor een ontzettend effectieve manier! Het helpt je om je hoofd leeg te maken en ontspanning te vinden. Wat de sportschool doet voor je lijf, doet mediteren voor je geest.

Beginnen met mediteren

Starten met mediteren is toch vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien heb je het wel eens geprobeerd, maar ben je tot de conclusie gekomen dat je er totaal de concentratie niet voor hebt. Of misschien durf je je er überhaupt niet aan te wagen. Mediteren vereist dan ook een heleboel oefening, maar met de volgende acht tips lukt het je hopelijk om aan de slag te gaan!

1. Zoek een comfortabele plek

Bij het mediteren is het belangrijk dat je je niet stoort aan je zithouding. Zoek daarom een knus plekje op waar je je helemaal op je gemak voelt. Het kan de bank zijn, een kussen op de grond of zelfs een rustig plekje in de natuur. Zorg ervoor dat je met een rechte rug kunt zitten en dat je lekker kunt ontspannen. Zet ook je telefoon op vliegtuigmodus zodat er geen afleidingen zijn.

2. Begin laagdrempelig

Verwacht niet meteen dat je een uur lang als een boeddhistische monnik stil moet zitten. Begin bijvoorbeeld met twee minuten mediteren per dag, en bouw het langzaam op. Het gaat om de consistentie, niet om de duur. Voor je het weet zit je een kwartier lang in meditatie-modus.

3. Begin van de dag

Het kan best lastig zijn om een nieuw element aan je dagelijkse routine toe te voegen. Maar door het mediteren direct in de ochtend te doen, heb je ook geen kans om het uit te stellen. Sowieso is meditatie een fijne manier om je dag rustig te beginnen: neem 's ochtends een paar minuten de tijd voor jezelf voordat de hectiek van de dag begint.

4. Focus op je ademhaling

Concentreer je op je ademhaling als een soort focuspunt voor je gedachten. Dit helpt je om niet af te dwalen, omdat je je brein een actieve taak geeft om iets te doen. Tel bijvoorbeeld bij het inademen één, en bij het uitademen twee. Zodra je bij 10 bent, begin je opnieuw.

5. Denk niet na over 'hoe' en 'wat'

'Zit ik wel goed?' 'Denk ik niet te veel na?' Laat het allemaal los! Er geen 'juiste' manier om te mediteren; iedereen doet het op zijn eigen manier. De één ligt het liefst, terwijl de ander graag in kleermakerszit zit. De één mediteert in stilte, terwijl de ander naar ontspannende geluiden luistert. Ga op zoek naar wat jij fijn vindt, en je zult merken dat je veel sneller ontspant.

6. Laat je gedachten de vrije loop

Veel mensen denken dat je tijdens het mediteren nergens aan mag denken. Toch is het heel normaal om gedachten te hebben tijdens meditatie. De kunst is alleen om er niet in verstrikt te raken: laat je gedachten komen en gaan, als wolken die voorbij drijven.

7. Accepteer je gevoel

Tijdens het mediteren zul je merken dat er verschillende gedachten en gevoelens naar boven komen. En dat is helemaal oké! Acceptatie staat centraal bij meditatie. Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt, zonder te oordelen. Of je nu rustig, onrustig, blij of verdrietig bent, ervaar het en laat het daarna los.

8. Houd de regelmaat erin

Net zoals bij elke andere vaardigheid of sport, vergt meditatie oefening. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Probeer elke dag een paar minuten te mediteren, zelfs als het in het begin lastig lijkt. Consistency = key!

Body & mind
  • Bedrock, Happy in Shape
  • Pexels