Wie krijgt wat van prins Philip zijn erfenis (van 35 miljoen)?

De rouwperiode loopt ten einde, maar de afhandeling van de zakelijke aspecten (royal geldzaken) zal vermoedelijk nog wel even duren.

Prins Philip overleed vorige maand.

De rouwperiode loopt ten einde, maar de afhandeling van de zakelijke aspecten (royal geldzaken) zal vermoedelijk nog wel even duren. Er valt namelijk een flinke erfenis te verdelen. De prins was zo'n 35 miljoen euro waard. Maar welke royals hebben recht op dat fortuin en wie krijgt wat? Vermoedelijk (en hopelijk) heeft koningin Elizabeth een testament laten opstellen waardoor zijn vermogen snel verdeeld kan worden.

Volgens verschillende bronnen had prins Philip een nettovermogen van zo'n 30 miljoen pond (ongeveer 34 miljoen euro). Dat geld raapte hij grotendeels bij elkaar door z’n rol als senior royal. Hij verdiende de laatste jaren voor hij op pensioen ging in 2017 zo'n 395.000 pond (456.053 euro) per jaar. Dat geld zal naar alle waarschijnlijkheid netjes verdeeld worden onder zijn vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Philip had naar verluidt ook nog een dure kunstcollectie (hoeveel die precies waard is, is niet bekend) en een hoop aandelen. Die deelde hij met de Queen. Volgens verschillende Britse media zal zij ook gewoon eigenaar blijven van de kunstwerken en de aandelen.

Landgoederen en titel

Ook wat vastgoed betreft valt er niet veel te verdelen. Buckingham Palace, Craigowan Lodge, Hillsborough Castle, Palace of Holyroodhouse, Windsor Castle en The Welsh Cottage. Het zijn allemaal bekende paleizen en landgoederen waar Philip regelmatig verbleef, maar die zijn allemaal in het bezit van de Britse Kroon. Elizabeth en haar echtgenoot mogen ze gebruiken, maar het is niet hun eigendom. De Queen heeft eigenlijk maar twee landgoederen zélf in bezit: Balmoral Castle, waar ze elke zomer op vakantie gaat, en Sandringham, waar ze traditioneel kerst viert.

Het enige wat Philip verder nog kan doorgeven, is zijn titel: Duke of Edinburgh. Vermoedelijk gaat die naar zijn jongste zoon, prins Edward. Toen Philip in 2017 op pensioen ging, nam Edward sowieso al het merendeel van z'n taken over. Bovendien is Edward nog geen hertog, ‘enkel’ een graaf – twee treden lager dan een hertog. Zijn oudere broers zijn wél al hertog: Charles is hertog van Cornwall en Rothesay, Andrew is hertog van York. Het lijkt dus maar eerlijk dat Edward de titel erft van z'n overleden vader.

Hoe komen de royals aan hun geld?

Er zijn eigenlijk drie instanties die instaan voor het loon van Elizabeth, Philip en hun kinderen: de Sovereign Grant, de Duchy (hertogdom) of Cornwall en de Duchy of Lancaster. Het grootste deel van het geld komt via de Sovereign Grant, die beheerd wordt door de overheid. De Grant wordt gevoed door een deel van de opbrengsten van de Crown Estate: een verzameling eigendommen en boerderijen die in handen zijn van de Kroon en die jaarlijks heel wat geld opbrengen. Technisch gezien is de Crown Estate dus eigendom van de heersende monarch, maar dat wil niet zeggen dat het haar privé-bezit is: ze mag het niet verkopen en de opbrengsten zijn niet automatisch voor haar. Enkel via de Sovereign Grant kunnen Elizabeth en haar familie dus aan een deel van die opbrengsten komen. Weinig is dat in ieder geval niet, want in het fiscale jaar 2018-2019 zat er maar liefst 82,2 miljoen pond (zo’n 95 miljoen euro) in de pot. Dat bedrag wordt niet in z’n volledigheid verdeeld onder de leden van de koninklijke familie, een groot deel ervan wordt opzij gehouden voor (het onderhoud en de huur van) Buckingham Palace.

Dan heb je ook nog de Duchy of Lancaster, een portfolio van landgoed, eigendommen en tegoeden. Daarmee wordt het inkomen van de koningin betaald. Ook prins Philip mocht daaruit putten voor extra uitgaven. En Elizabeth gebruikt het ook om haar kinderen Andrew, Edward en Anne een salaris uit te keren voor hun buitenlandse opdrachten. Als laatste heb je de Duchy of Cornwall. Die verzameling van landgoed, eigendommen en investeringen is eigenlijk specifiek voor prins Charles en z’n echtgenote Camilla. Met dat geld betaalt hij ook de lonen van prins William en Kate Middleton en – tot voor kort – prins Harry en Meghan Markle.

Bron: HLN, The Sun | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws