Glamour met een knipoog

Waarom prins Philip nooit koning werd

Je zou jezelf kunnen afvragen waarom Liz hem niet de titel 'Koning van Engeland' kon geven.

elizabeth en philip

De wereld neemt afscheid van prins Philip die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed.

Door deze gebeurtenis komt het verleden van de prins in de kijk en dat levert nieuwe oude verhalen op. Een veelgestelde vraag luidt dan bijvoorbeeld: waarom werd de prins nooit koning toen zijn vrouw in 1952 de Britse troon besteeg? Philip werd destijds niet eens een prins, de titel 'Prins van het Verenigd Koninkrijk' werd 'm pas gegeven door zijn vrouw toen zij hun 10 jaar liefdeshuwelijk vierden. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom Liz Philip niet de titel 'Koning van Engeland' kon geven. Appeltje, eitje? Nou, niet dus...

Prins Philip werd nooit koning van Engeland om één ​​simpele reden: het zou namelijk een koninklijke traditie breken als ie dat wel werd, zo meldt E! News. Volgens de koninklijke traditie krijgt de echtgenoot van een regerende Britse monarch de titel van een gemalin, maar dit was doorgaans altijd van toepassing op vrouwen die met koningen trouwden. Echtgenotes van koningen krijgen de titel 'Queen Consort', andersom geldt zo'n titel dus niet. En Philip was de eerste die daarmee in aanraking kwam en het dus moest ontgelden. Vond hij helemaal niet erg (kon Henrik van Denemarken een voorbeeld aan nemen trouwens), naar eigen zeggen hield de prins niet zo van al dat "fuss" en stond hij met liefde achter zijn vrouw die in heur eentje de hele Gemenebest regeerde. De enige persoon die een uitzondering op deze regel maakte, was Queen Victoria, die de titel van prins-gemaal creëerde voor haar man, prins Albert, de eerste en enige prins-gemaal.

Volgens Town & Country zijn koning-consorten niet bepaald iets vanwege de verouderde manieren van de koninklijke familie, die gelooft dat koningen heersers zijn en koninginnen symbolische figuren. Als gevolg hiervan ontving prins Philip nooit de titel van koning of koningspartner. Verwacht wel dat de titel van de consort terugkomt wanneer prins Charles koning van Engeland wordt. Charles' vrouw, Camilla Parker Bowles, zal prinsespartner worden en dus niet de koninginpartner, hoogstwaarschijnlijk uit respect voor prinses Diana.

"Het is de bedoeling dat mevrouw Parker Bowles de titel HRH the Princess Consort gebruikt wanneer de Prince of Wales toetreedt tot de troon", zei Clarence House in een verklaring uit 2005. Camilla zal waarschijnlijk de enige binnen de koninklijke familie zijn die een tijdje een consort-titel heeft. Kate Middleton wordt koninginpartner wanneer prins William de troon bestijgt.

Royalty
  • Town & Country, E! News
  • BrunoPress