Glamour met een knipoog

Plastic fantastic: is plastische chirurgie garantie voor geluk, of terecht taboe?

Plastische chirurgie is een wereldwijd fenomeen dat ons dagelijks leven doorkruist, van realityshows tot social media. Gisteren verscheen Melania Trump bij de inauguratie van haar man, en dat doet de geruchten weer oplaaien: Melania's gezicht is hartstikke nep, zeggen plastisch chirurgen.

taboe op plastische chirurgie

Melania zelf is er altijd duidelijk over geweest: plastische chirurgie, daar doet ze niet aan. Toch doen foto's van de FLOTUS anders vermoeden, vinden plastisch chirurgen en fans. Maar waar komt alle commotie rondom een filler (of twee) nou vandaan?

Terug in de tijd

Voor de wortels van plastische chirurgie moeten we duizenden jaren terug in de tijd. Naar het oude Egypte, om precies te zijn. Zo’n 3000 jaar geleden werden chirurgische technieken beschreven in teksten zoals de Ebers Papyrus, een medische handleiding uit 1500 voor Christus. Hierin stonden procedures voor het behandelen van verwondingen, inclusief reconstructies van neuzen en oren.

Comeback

Tijdens de middeleeuwen stonden medische ontwikkelingen in Europa even stil, maar jaren later deed de plastische chirurgie opnieuw z'n intrede in Europa. Chirurgen zoals Gaspare Tagliacozzi uit het 16e-eeuwse Italië worden zelfs gezien als pioniers van de moderne plastische chirurgie.

De grote doorbraak kwam tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, die zorgden voor een enorme toename in ernstige verwondingen. Daarom ontwikkelden artsen revolutionaire technieken om soldaten te helpen hun leven terug te krijgen.

Pas na de oorlogen verschoof plastische chirurgie van reconstructie naar esthetische ingrepen. De eerste cosmetische ingrepen, zoals facelifts en borstvergrotingen, werden in de jaren ‘50 steeds populairder. Dankzij de opkomst van siliconen implantaten werd plastische chirurgie toegankelijk voor een breder publiek.

Lifestyle

Plastische chirurgie is niet langer alleen een medische noodzaak, maar ook een lifestyle-keuze. Kleinere cosmetische ingrepen zoals botox, fillers en laserbehandelingen zijn snel, relatief betaalbaar en vereisen weinig hersteltijd. Sterren zoals Dolly Parton, Kim Kardashian en actrice Jane Fonda praten openlijk over hun plastische ingrepen en de redenen daarachter.

Zo grapte Dolly al eens: "Mijn borsten zijn nep, mijn haar is nep, maar mijn stem en mijn hart zijn echt!"

Issues

Enerzijds worden cosmetische ingrepen genormaliseerd, anderzijds ontstaat er kritiek op de toenemende druk om ‘perfect’ te zijn. Daardoor is het een beladen onderwerp. Veel mensen associëren plastische chirurgie nog steeds met oppervlakkigheid of ijdelheid, terwijl anderen het zien als een vorm van zelfzorg en empowerment.

Psychologen wijzen er op dat plastische chirurgie in sommige gevallen een positieve invloed kan hebben op het zelfbeeld, terwijl het in andere gevallen onderliggende problemen, zoals een laag zelfvertrouwen, niet oplost. Zo verklaarde hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman in gesprek met LINDA.: "Als mensen ontevreden zijn over één ding en alleen daar iets aan laten doen, zijn ze na afloop vaak wel gelukkiger. Maar veel mensen houden het daar niet bij."

Nadat het eerste 'probleem' gefikst is, valt opeens iets anders extra op. Dan kan het zijn dat je nog steeds niet tevreden bent, en continu dingen wil blijven aanpassen. "Zo kom je op een pad terecht waar je niet op terecht wilt komen", aldus Woertman.

Uiteindelijk zou het niet moeten uitmaken of iemand al dan niet een spuit heeft gehad, right? Het gaat tenslotte om de binnenkant. Of, zoals de wijze Dolly Parton het al eens bracht: "Ik ben helemaal echt waar het ertoe doet. En dat is van binnen."

Lifestyle
  • Ancient Egyptian Medicine, Venus Envy: A History of Cosmetic Surgery, IsGeschiedenis, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Radboud umc
  • Adobe Stock