‘Amalia kan koningschap in de toekomst goed aan’

Troonopvolgster Amalia wordt in december achttien jaar.

Het zou natuurlijk ook wat zijn als koningin Máxima voor het oog van 3 miljoen kijkers in de uitzending van gisteravond zou verklaren dat dit niet zo is, maar de koningin spreekt vol trots over haar oudste dochter.

“Ik zie haar niet als de toekomstige koningin, ik zie haar nog als mijn kleine baby.” Maar wél een die klaar is voor een toekomst als royal: “Ik zie een meisje dat het heel goed doet, heel verantwoordelijk is. Ze beseft ergens haar toekomst, maar gaat ook heel goed daarmee om.”

Koningin Máxima heeft geen enkele twijfel dat haar oudste dochter Amalia het koningschap aan kan. “Ik denk dat ze het heel goed aankan”, vertelde ze in het interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. Troonopvolgster Amalia wordt in december achttien jaar. Volgens de koningin is haar oudste dochter zich bewust van haar toekomst en gaat ze daar heel goed mee om. “Ze neemt haar tijd, maar ze is een heerlijk mens. Dat voorop.” Máxima denkt dat ook Amalia een eigen invulling aan het koningschap zal geven. “Ze zal haar eigen manier vinden. Het leven van onze kinderen staat in de spotlights en dat brengt zijn uitdagingen, maar ook enorm veel leuke en mooie dingen. Je krijgt de kans om iets te betekenen voor anderen en de kans om iets te veranderen. Ik weet zeker dat ze haar manier zal vinden en passies zal ontwikkelen.”

De prinsessen navigeren dat leven in de spotlights tot dusver prima, maar Máxima praat ook over het nut van fouten maken. “Hoe geven we hen vrijheid zodat ze fouten kunnen maken? Je wilt ze die ruimte gunnen om sterke dames te worden maar tegelijkertijd veiligheid dat die fouten niet te groot zijn. Die balans is zo belangrijk.” Zou ze voor hen niet de vrijheid willen die ze zelf in haar jeugd had? “Vrijheid is ook iets mentaals”, zegt ze. “Ik denk niet in beperkingen, ik denk in mogelijkheden. Dat hebben we onze kinderen ook meegegeven. We richten ons op wat er mogelijk is. Ook voor Amalia, zij kan zich richten op heel veel verschillende zaken. Ik ben heel nieuwsgierig wat ze uiteindelijk zal gaan doen.” Wat de prinses van Oranje precies gaat doen, is nog niet duidelijk. Op dit moment is Amalia begonnen aan haar eindexamens en is het dus aankomende periode blokken geblazen en hopen op het beste!

En de andere twee dochters? “Die weten nog niet wat ze gaan doen”, vertelt de koningin. “En dat vind ik ook goed. Ze moeten echt beslissen als ze eraan toe zijn. Alexia gaat naar Wales. Het is echt een schat en een geweldige dochter. Maar ze wil meer vrijheid. Ze heeft van mij die nieuwsgierigheid, ze wil nieuwe dingen ontdekken en daarna hier gaan studeren.” Over Ariane: “Het is ongelooflijk om te zien hoe drie dochters die in 3,5 jaar tijd geboren zijn zó anders kunnen zijn. Ariane doet het heel goed op school, is ongelooflijk lief, heel vrouwelijk, heel krachtig, etherisch. Ze heeft ongelooflijk veel talenten. En daar gaat het uiteindelijk om. Dat ze zich ontwikkelt.” We smelten bij de zoete woorden van onze koningin!

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress, Koninklijk Huis

Laatste nieuws