‘Prins Charles wil niet naar Buckingham Palace verhuizen als hij koning wordt’

Charles lijkt andere plannen voor de toekomst te hebben.

Al 184 jaar lang is Buckingham Palace de hoofdresidentie van de zittende Britse vorst, maar prins Charles zou daar naar verluidt verandering in willen brengen.

Clarence House

Het overlijden van prins Philip vorige maand was voor prins Charles de aanleiding om meer koninklijke taken van zijn moeder over te nemen. Op een leeftijd waarop de meeste mensen al jaren met pensioen hopen te zijn, begint Charles voorzichtig aan zijn toekomstige 'baan' als koning. En volgens royaltywatchers gaat hij het helemaal anders aanpakken dan de oude garde.

Niet naar Buckingham Palace verhuizen is daar een voorbeeld van. Al sinds koningin Victoria is het wereldberoemde paleis in hartje Londen de belangrijkste residentie van de Britse royals. Charles zou naar verluidt liever in zijn huidige woning, Clarence House, willen blijven – een stadspaleisje dat op vijf minuten loopafstand van Buckingham Palace ligt.

Clarence House. Beeld: Wikimedia Commons

Windsor Castle

Maar Buckingham Palace is natuurlijk niet het enige optrekje van de Queen. Sinds de coronapandemie verblijft Elizabeth eigenlijk voortdurend in Windsor Castle en ook de koningin lijkt geen plannen te hebben om nog terug te keren naar haar hoofdpaleis. Charles zou daarentegen niet zo op Windsor gesteld zijn, omdat het eeuwenoude bouwwerk op steenworp afstand van Heathrow Airport ligt en er de hele dag laagvliegende vliegtuigen langs de kasteeltorens scheren (of het in het toeristische centrum van Londen beter met de rust gesteld is, betwijfelen we wel, Charles!).

Dat prins Charles ook als king Charles liever in Clarence House blijft wonen, betekent dat Windsor Castle en Buckingham Palace waarschijnlijk meer opengesteld zullen worden voor het publiek. Nu zijn beide residenties ook te bezoeken, maar er wordt verwacht dat Charles nog meer privévertrekken toegankelijk maakt voor bezoekers. Schatrijke royal of niet: het onderhoud van al die monumentale bouwwerken kost bakken vol geld en betalende bezoekers zijn daarom méér dan welkom in de koninklijke stulpjes.

Windsor Castle. Beeld: Unsplash

Balmoral Castle

Dan heeft Queen Elizabeth nog haar favoriete toevluchtsoord in Schotland: Balmoral. En ook dat kasteeltje lijkt Charles niet over te willen nemen van zijn moeder, om de simpele reden dat hij al een ánder Schots kasteel heeft. Zoveel vastgoed en maar op één plek tegelijk kunnen zijn – het zou nog weleens een probleem kunnen worden voor het toekomstige koningspaar.

Balmoral Castle. Beeld: Unsplash

Kosten besparen

Het is een van de punten op Charles' toekomstige royal agenda: flink besparen op de kosten van het Britse koningshuis. Niet voortdurend van het ene naar het andere optrekje verkassen lijkt dus onderdeel van het plan te zijn, maar de kroonprins zou ook drastischere beslissingen willen nemen.

Volgens koningshuisbiograaf Angela Levin is prins Charles van plan om de koninklijke familie 'behoorlijke in te perken'. “Al langere tijd wil prins Charles de monarchie meer beperken om kosten te besparen en de mensen het geld dat ze van de belastingbetaler krijgen waard te laten zijn”, aldus Levin.

Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat alleen de royals in de directe lijn van de troonopvolging ook als lid van het koninklijk huis werken. Wat die beslissing een tikkeltje makkelijker moet maken voor Charles is dat prins Harry en hertogin Meghan zélf al opgestapt zijn.

Vernieuwende plannen in ieder geval, voor een aanstaand vorst die de zeventig al gepasseerd is.

Bron: Woman and Home | Beeld: Brunopress, Wikimedia Commons, Unsplash

Laatste nieuws