De Queen Mum dronk als een tempelier, was stoer en behoorlijk kwiek

"Alles wat formeel moest zijn en mis ging, vond ze geweldig. Dan lachte ze zich dood."

De Queen Mum was onverwoestbaar kwiek, wat vermoedelijk verklaart dat haar dochter – de huidige Queen – inmiddels de langst regerende monarch van Engeland is en al even onvermoeibaar lijkt.

Als royal was Elizabeth Bowes-Lyon een glimlachend monument, de liefste oma van het land, steevast uitgedost in kuikengeel en babyblauw. Voorbestemd om in de marge van de Windsors te leven door haar huwelijk met prins Albert. Maar gekatapulteerd tot vrouw van de koning toen Alberts broer Edward VIII aftrad om met Wallis Simpson te kunnen trouwen. Albert nam de naam George VI aan, Elizabeth werd Majesteit tegen wil en dank.

Oorlog in het paleis

En ze was een stoere koningin. Tijdens WOII weigerde ze Londen te verlaten. En nadat er ook een bom op Buckingham Palace was gevallen, zei ze dat ze nu het volkse en zwaar gebombardeerde East End “recht in de ogen durfde te kijken”. Na de oorlog zette ze de toon door zich met haar man en dochters Elizabeth en Margaret nadrukkelijk te presenteren als 'normaal' gezin. Pas toen haar man in 1952 stierf aan longkanker en een piepjonge Elizabeth op de troon kwam, liet ze als Queen Mum de teugels een beetje vieren.

Queen Mum met haar eerste kleinkind, prins Charles, tijdens zijn doop in 1948 © BrunoPress

Na de periode van rouw was ze een 'lustige witwe' met vier paleizen, een eigen renpaardenstal en een gat in haar hand. En geheel onterecht het imago van lieve broze oma, want 'en famille' trok ze nog alom aan de touwtjes en nam ze het moreel niet zo zwaar. Zo was ze het brein achter de match tussen Diana en Charles, haatte al snel labiele Diana en trok partij voor ontrouwe Charles. Zoals Diana zei: “Ze is een chef-leproos in een leprozenkolonie.” Toch wordt de Queen Mum vooral met genegenheid herinnert, omdat ze volstrekt zichzelf was, royal of niet. Zoals prins William zegt: “Alles wat formeel moest zijn en mis ging, vond ze geweldig. Dan lachte ze zich dood.”

Gepekeld Nationaal Monument

De Queen Mum dronk als een tempelier. Voor de lunch een gin en een Dubonnet, bij de lunch rode wijn, port en martini rond zes uur 's middags en champagne bij het diner. Een stevige gin & tonic ('Easy on the tonic') was voor haar een frisje. Ze dronk zeker 70 units alcohol per week. En dat is nog een voorzichtige schatting, want ze dronk ook graag rumthee, waarbij de lakei van dienst steevast “zuinig aan met de thee” toegefluisterd kreeg. Toen ze een nabuchadnezzar (een fles met het volume van 20 flessen champagne) voor de feestdagen kreeg, terwijl haar familie niet langs zou komen, liet ze die glunderend koud zetten met de onvergetelijke woorden: “Die krijg ik zelf wel leeg.”

Ze vergokte een fortuin

Sport, honden, het potje klaverjassen van de lakeien: de Queen Mum gokte dolgraag en vooral op paarden. Ze kon worden uitgetekend met de Racing Post om haar inzetten te bepalen en omdat het natuurlijk not done was om zelf in te zetten bij een bookie, had ze een enorm netwerk aan vrienden, lakeien en vriendinnen die weddenschappen voor haar plaatsten. Ze won minder dan ze verloor, wat haar er niet van weerhield nooit voor minder dan 20.000 pond aan kleding en juwelen te dragen. Want ze shopte ook graag, zonder enig benul van de waarde van geld te hebben. Elizabeth stierf in 2002, 101 jaar oud, met 7 miljoen pond schuld bij koninklijke bankier Coutts. Naar verluidt in stijl: het laatste wat ze nuttigde, was een glas champagne. As you do.

Bron: Ella Vermeulen, People, Hello! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws