Zo slaap je beter tijdens warme zomernachten

We maken het je makkelijker.

De hoge temperaturen en het zonlicht dat al vroeg door onze ramen valt, kunnen onze (beauty)slaap behoorlijk verstoren. Door op deze drie punten te letten krijg je toch een goede nachtrust.

Slaapkamertemperatuur

De meesten mensen slapen het best in een kamer met een temperatuur van 18 graden Celsius. Een koele kamer ondersteunt de temperatuurdaling van het lichaam als je je klaarmaakt om te gaan slapen. Deze daling zorgt er ook voor dat je het koud krijgt als je moe wordt. “Als de omgevingstemperatuur erg warm is, maakt dat voor ons lichaam moeilijk om die natuurlijke prikkel om in slaap te vallen te vinden”, legt gedrags- en sociale wetenschapper Wendy Troxel uit aan mindbodygreen.

Belangrijk dus om je kamer zo koel mogelijk te houden. Zet ’s nachts een ventilator aan en stap onder de douche vlak voordat je naar bed gaat. “Je lichaamstemperatuur daalt nadat je uit het water bent, wat het inslapen kan bevorderen.”

2. Biologische klok

Volgens Troxel is blootstelling aan licht de belangrijkste externe factor die je biologische klok regelt. “In de zomer blijft het langer licht, waardoor je bedtijd later kan worden en het in slaap vallen én blijven moeilijker kan worden.” Het ochtendlicht kan je ook vroeger wakker maken dan je zou willen. “Laat natuurlijk licht kan een uitdaging zijn voor vroege vogels, terwijl vroeg ochtendlicht een uitdaging kan zijn voor nachtbrakers”, aldus Jeff Kahn, CEO van Rise Science.

Hoewel je geen controle hebt over de zon, kun je wel bepalen hoeveel zon er in de zomer je slaapkamer inkomt. Investeer in verduisterende gordijnen (of een goed slaapmasker) om ervoor te zorgen dat je slaapritme hetzelfde blijft.

3. Drukkere levensstijl

Tijdens de warme, zonnige dagen leiden we vaak een rijker sociaal leven. Het zomerseizoen brengt de meesten van ons in de verleiding om vlak voor het slapengaan nog tot laat drankjes te drinken met vrienden en geliefden. Hoewel deze uitjes zeker de moeite waard zijn, kunnen ze wel je slaappatroon verstoren. Al helemaal als er alcohol in het spel is, kan vooral je REM-slaap eronder lijden. “Alcohol kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en dat je tijdens de eerste helft van de nacht beter slaapt, maar het verstoort de slaapkwaliteit tijdens de tweede helft van de nacht.”

Een uitstapje af en toe moet kunnen, maar maak er geen gewoonte van als je óók goed wilt slapen. Probeer om zoveel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan, om je slaap zo goed mogelijk te bevorderen.

Sleep well!

Bron: Marie Claire, mindbodygreen | Beeld: Pexels

Laatste nieuws