Mooi meegenomen: dit is wat een gouden plak bij de Olympische Spelen de topatleten oplevert

Naast eer en erkenning betekent een Olympische medaille vaak ook een fijne bonus.

Jaren trainen ze ervoor. Een heel leven geven ze ervoor op. Maar wat krijgen de topatleten die de komende weken op het podium staan met zo'n Olympische plak om hun nek er eigenlijk voor terug?

Goud, zilver, en natuurlijk…koper?

Natuurlijk heeft een Olympische medaille veel symbolische waarde, daar kunnen prinsessen Anne en Charlene over meepraten. Het is een bekroning van jarenlange opofferingen, speciaal ontworpen door het gastland. Maar de edelmetalen hebben uiteraard óók een monetaire waarde. De designer van de medailles van dit jaar heeft uitgelegd dat de gouden medaille bestaat uit 6 gram goud over 550 gram zilver. De zilveren medaille laat alleen die 6 gram goud achterwege, en de bronzen medaille? Die blijkt niet van brons te zijn. De ontwerper heeft er namelijk voor gekozen om deze volledig uit koper op te maken.

Qua financiële waarde betekent dat dat een gouden medaille zo'n €700 waard is en een zilveren medaille ongeveer €380. De bronzen medaillisten trekken echter duidelijk aan het kortste eind: hun Olympische plak heeft een materiële waarde van net iets boven de €2,-.

Bonus van eigen bodem

Daarnaast geldt dat de atleten voor hun gouden medailles ook nog een fijne bonus kunnen opstrijken – als ze geluk hebben dan, want bepalen hun eigen landen. Als we terugkijken naar de Spelen van 2016, dan blijkt daar dat Italië met stip op één staat. Voor elke gouden medaille ontvingen hun atleten €156.000. Ook in Frankrijk en Rusland is het goed toeven, daar ontvingen de atleten omgerekend €56.000 en €53.000 euro voor hun eerste plek.

In Nederland hebben we ook een mooie pot prijzengeld verdeeld onder onze allerbeste atleten door NOC*NSF. In 2016 was een gouden medaille goed voor €30.000, een zilveren medaille werd beloond met €22.500 en een atleet met een bronzen medaille verdiende €15.000.

Royale bonus

Opmerkelijk is dat er voor de Britse atleten geen extra prijzengeld aan hun medailles verbonden is. In plaats daarvan zullen zij het moeten doen met deze lieve aanmoedigingsvideo van prinses Anne. De prinses nam in 1976 deel aan de Olympische Spelen in Montréal, en weet dus als geen ander hoe het is om zich voor te moeten bereiden op het toernooi van je leven.

Bron: Woman & Home | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws