‘Finding Freedom’ krijgt nieuw einde: ‘Harry en Meghan hebben nergens spijt van’

Na een veelbewogen jaar – hét interview, het overlijden van prins Philip, de geboorte van Lilibet – krijgt de biografie van de Sussex'jes een onthullende update.

Een jaar geleden kwam het spraakmakende Finding Freedom uit, de biografie over prins Harry en hertogin Meghan. Na een veelbewogen periode is het tijd voor 'n update. What's new?

Nieuw hoofdstuk

Royaltykenners Omid Scobie en Carolyn Durand hebben hun bestseller Finding Freedom een nieuwe, geüpdatete epiloog gegeven. Hoewel het boek pas een jaar geleden voor het eerst in de winkels lag, is zo'n bijgewerkt hoofdstuk geen overbodige luxe. Er ís natuurlijk ook een hoop gebeurd voor de Sussex'jes de afgelopen maanden. De bekendmaking van Meghans miskraam, het explosieve interview met Oprah Winfrey, nauw gevolgd door het overlijden van de Queens steun en toeverlaat prins Philip en de geboorte van dochtertje Lilibet Diana, de aankondigingen van boeken en grootse Netflix-plannen… De auteurs hebben grondig onderzocht hoe dit allemaal voor Harry en Meghan moet zijn geweest, met een duidelijke conclusie.

No regrets

“Hoe moeilijk de afgelopen jaren ook zijn geweest, bronnen dicht bij de Sussex'jes zeggen dat Harry en Meghan allebei geen moment spijt hebben gehad van de beslissingen die ze hebben gemaakt”, lezen we in de nieuwe epiloog. “Het is opnieuw een teken dat ze de juiste beslissing hebben genomen door afstand te nemen van hun koninklijke rollen, niet alleen voor hun gezin maar ook voor hun focus op sociale problemen.”

Wat bijna was gebeurd

Toch zijn er de nodige twijfels geweest, menen de auteurs. Zo zouden Harry en Meghan serieus overwogen hebben om het ruchtmakende interview met Oprah Winfrey uit te stellen, aangezien prins Philip destijds al weken in het ziekenhuis lag. Zelfs toen het eenmaal was opgenomen, bleven de Sussex'jes twijfelen of het wel op televisie mocht verschijnen. Nog opvallender is dat Harry en Meghan volgens Scobie en Durand in het interview wel hadden willen onthullen wat iedereen zich nog altijd afvraagt: wie was de royal die opmerkingen maakte over Archie's huidskleur? Uiteindelijk besloot Meghan hier toch van af te zien. Het koppel gaf alleen prijs dat het níet om Queen Elizabeth of prins Philip ging.

Voorzichtige verzoening

Volgens de nieuwe epiloog van Finding Freedom vindt Meghan dat het paleis wel erg weinig heeft gedaan naar aanleiding van de beschuldigingen in het interview: “Zij namen niet de volledige verantwoordelijkheid op zich.”

Toch zou er ook toenadering zijn tussen Montecito en Londen. Prins Harry en zijn vader zouden weer 'af en toe met elkaar praten', met prins William is er zo nu en dan contact. “Het gaat wel even duren voordat al het zeer vergeten is”, vertelt een naaste van Harry en Meghan. “Er moet eerst meer begrip zijn voor wat de Sussex'jes hebben doorgemaakt om echt vooruitgang te boeken.” En tja, dat lijkt er vanuit Buckingham Palace niet echt te komen nadat Harry en Meghan de monarchie op haar grondvesten deden schudden. “[Het paleis] denkt dat het vanzelf verdwijnt als ze het maar lang genoeg negeren, maar zouden ze inmiddels niet geleerd moeten hebben dat dat nooit gebeurt?”

De nieuwe versie van Finding Freedom komt uit op 31 augustus. Wanneer (en of) de bijgewerkte Nederlandse vertaling ook in de boekwinkels verschijnt, lijkt nog onduidelijk.

Bron: Tatler, Harper’s Bazaar, The List | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws