Royal moeders & dochters met een onbreekbare band

Van de Oranjes tot de Yorkies.

Drie drietallen en een viertal: deze koninklijke moeders zijn of waren onafscheidelijk van hun prinsessendochters.

The Queen Mother, Elizabeth en Margaret

Beeld: BrunoPress

In de vorige eeuw waren de Windsor-zussen en hun moeder hét bekendste koninklijke gezin, al konden ze elkaar soms ook niet uitstaan. Vooral tussen The Queen Mother en haar jongste dochter, prinses Margaret, was er regelmatig mot. “Een van hen deed de ramen open, en de ander deed ze weer dicht. De een deelde een idee, en de ander keurde het meteen af”, zo vat Anne Glenconner, voormalig hofdame van prinses Margaret, hun band samen. Toch vormden de huidige Queen Elizabeth, haar plichtsgetrouwe moeder en haar glamourous zus decennialang een onafscheidelijk drietal.

Het gezin was altijd al hecht, en nadat the Queen Mother en de prinsessen vroegtijdig respectievelijk hun echtgenoot en vader verloren, trokken ze nog meer naar elkaar toe. Voor Queen Elizabeth was haar moeder altijd een grote steun, helemaal toen ze al op jonge leeftijd op de troon belandde. Met de wispelturige prinses Margaret lagen de royal ladies daarentegen regelmatig overhoop. Maar meer afstand van elkaar nemen? Geen denken aan. Ze steunden elkaar door dik en dun, ook tijdens controversiële relaties, schandalen en scheidingen. The Queen Mother werd 101 jaar oud en overleefde haar jongste dochter Margaret enkele weken. Voor Queen Elizabeth was het een enorm verlies om in de winter van 2002 haar moeder en haar zusje bijna tegelijkertijd te verliezen.

Koningin Letizia, Leonor en Sofía

Beeld: BrunoPress

Ook vandaag de dag kennen we nog koninklijke moeders en dochters met een ijzersterke band, zoals de Spaanse royals. Zusjes prinses Leonor en prinses Sofía weken eigenlijk nooit van elkaars zijde, totdat Leonor dit schooljaar besloot om haar opleiding in Wales te vervolgen. Opeens ligt er kilometers afstand tussen de zussen. Het afscheid op het vliegveld was een emotioneel moment, óók voor moeder Letizia, die normaal wat afstandelijker overkomt in het openbaar (al slaat ze heus wel eens een arm om haar dochters heen, ook voor de camera's.) Koningin Letizia schijnt er vooral goed voor te zorgen dat prinses Sofía zich nooit buitengesloten of achtergesteld voelt wanneer haar zus Leonor, de troonopvolgster, weer een belangrijke ceremonie bijwoont, prijs mag uitreiken of extra titel krijgt. Makkelijk is het niet altijd als je oudere zus áltijd de hoofdrolspeelster is, maar Letizia weet er goed mee om te gaan, en de toekomst van Leonor staat de hechte band tussen de royal sisters niet in de weg.

Koningin Máxima, Amalia, Alexia en Ariane

Beeld: BrunoPress

Ook voor koningin Máxima kwam er een grote ommekeer dit jaar. Prinses Amalia én prinses Alexia vlogen na de zomer uit, twee dochters tegelijk. Hoewel prinses Ariane nog altijd thuis is (en Máx een 'lege-nest-puppy' kreeg om de leegte enigszins op te vullen), moet dat best even wennen zijn geweest voor de Oranjes. Moeder Máxima heeft een uitstekende band met haar drie dochters, die haar ook als vriendin beschouwen. “Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is”, vertelt de kroonprinses daarover in het boek Amalia van Claudia de Breij. “Nou ja, aan de ene kant natuurlijk echt mijn moeder, aan de andere kant mijn maatje. Ik kan samen met haar tot zes uur 's ochtends dansen, maar de volgende ochtend kan ze me er wel even aan herinneren dat ik mijn kamer moet opruimen.”

De koningin liet in een interview eerder dit jaar weten dat het voor haar wel slikken is om twee dochters te zien vertrekken. We moeten de kinderen loslaten, maar ik ga ze enorm missen. Maar ze zijn er klaar voor en ze willen heel graag dingen doen. Dat is de rol van de ouders. Ze opvoeden en koesteren zodat ze uiteindelijk van hun vrijheid kunnen genieten en hun eigen leven kunnen leiden. Ik hoop dat ze ons nog vaak komen bezoeken.”

De hertogin van York, Beatrice en Eugenie

Beeld: BrunoPress

Ach, de onafscheidelijke Yorkies. Dit jaar hebben prinses Beatrice en prinses Eugenie allebei hun eigen eerste kindje verwelkomd en gaat de aandacht grotendeels uit naar hun eigen gezinnen. Maar moeder Sarah Ferguson, de hertogin van York, is nooit ver weg. Toen de kleindochters van de Queen nog young & single waren, verschenen ze immer aan de zijde van hun moeder op de rode loper of bij royal evenementen. Vandaag de dag uiten ze hun hechte band onder andere door elkaar veelvuldig te taggen op Instagram, en er gaat geen interview voorbij waarin Sarah niét haar fantastische relatie met haar dochters uitlicht. Onlangs schreef ze er zelfs een openbare (en tikkeltje zoetsappige) brief over: “Elke dag bedank ik het universum dat ik jullie moeder mag zijn. Jullie zijn altijd al het bloed geweest dat door mijn aderen stroomt. Al sinds jullie kleine ukkies zijn, maken jullie mijn leven compleet.”

Een tijdschriftcover? Daar zeggen de Yorkies geen nee tegen, maar wel graag met z'n drieën. Prinses Beatrice zou haar dochter naar verluidt ook 'Sienna' hebben genoemd omdat ze graag de 'S' van 'Sarah' terug wilde laten komen, en omdat het naar de haarkleur van de hertogin verwijst. Als we moeten stemmen op de aller-, allerhechtste royal moms & daughters, dan gaan we absoluut voor deze drie dames.

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws