Queen Elizabeth mag dan wel de langstzittende vorst ooit zijn, ook haar moeder had een lang leven als Queen consort en Queen Mother. En dat terwijl ze eigenlijk geen royal rol op zich had willen nemen. Een kort inkijkje in haar bijzondere leven.
1. Haar gelukkige jeugd werd overschaduwd door de Eerste Wereldoorlog
Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon kwam op 4 augustus 1900 ter wereld als het negende kind van de Earl van Strathmore. Een groot deel van haar jonge jaren spendeerde ze op het landgoed van de familie in Schotland. Als jongste dochter van het gezin werd Elizabeth flink verwend door haar vader, maar ook op haar thuisonderwijzers wist ze een goede indruk te maken met haar grondige kennis van literatuur.
Aan de onbezorgde jaren van de toekomstige koningin kwam een einde toen op haar veertiende verjaardag de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Vier van haar broers dienden in het leger, waarbij haar oudste broer Fergus om het leven kwam. Een andere broer, Michael, werd vermist en bleek later gevangen genomen te zijn.
De jonge Elizabeth wilde te midden van al dit verdriet niet langer stilzitten. Ze kreeg de kans om de handen uit de mouwen te steken toen Glamis Castle, haar ouderlijk huis, in die donkere jaren een militair ziekenhuis werd. De inmiddels 16-jarige Lady was erg geliefd bij de militairen met wie ze in aanraking kwam, maar het duurde even voordat haar eigen hart veroverd werd.
2. Ze wees het huwelijksaanzoek van prins Albert (later koning George) tweemaal af
In 1920 ontmoette Lady Elizabeth de verlegen prins Albert ('Bertie'), hertog van York en zoon van de koning, tijdens een dinner party. Elizabeth debuteerde dat jaar, wat betekende dat ze een volle sociale agenda had. Voor prins Albert de uitgelezen kans om wat meer van de adellijke jongedame te zien te krijgen. Een jaar later besloot Albert om haar ten huwelijk te vragen, maar Elizabeth ging niet in op het aanzoek.
Naar verluidt was Albert zó zenuwachtig dat hij niet eens zelf om Elizabeths hand ging vragen, maar dit door een proxy liet doen. Niet het meest romantische gebaar, maar er speelde ook iets anders mee in de afwijzing. Later liet Elizabeth weten dat ze het vooral niet zag zitten om een royal te worden en dat ze 'bang was om nooit, nooit meer vrij te zijn om te denken, te spreken en te handelen zoals ik zou moeten' – een thema dat actueler lijkt dan ooit.
De knappe twintiger had bovendien genoeg andere huwelijkskandidaten om zich heen, maar Albert liet het er niet bij zitten. Samen met zijn moeder, Queen Mary, bezocht hij Glamis Castle om de familie van Elizabeth te ontmoeten. Daarna was de koningin overtuigd dat Lady Liz 'het enige meisje was dat Bertie gelukkig kon maken.' De dolverliefde Albert waagde gewoon nóg een kansje en vroeg Elizabeth opnieuw ten huwelijk, maar ook de tweede keer liep hij een blauwtje.
Volhardend als hij was probeerde de prins het in januari nog één keer. "Dit is de derde keer dat ik een aanzoek ga doen en het zal de laatste keer zijn", vertelde hij van tevoren aan de hertogin van Devonshire. En – driemaal is scheepsrecht – dit keer ging Elizabeth wel in op het aanzoek.
Vier maanden later trouwde het koppel in Westminster Abbey en werd Lady Elizabeth de Duchess of York. De kersverse royal verraste alle bruiloftsgasten door haar bruidsboeket achter te laten op het graf van de onbekende soldaat, als eerbetoon aan haar gesneuvelde broer.
3. Ze wilde haar kinderen niet in de steek laten
Duchess Elizabeth zat niet op een leven in de schijnwerpers te wachten, maar voelde de bui al hangen. In 1936 overleed King George V en werd Elizabeth's zwager Edward koning. In luttele maanden deed Edward troonsafstand om te kunnen trouwen met de gescheiden Wallis Simpson. Met als gevolg dat de hertog en hertogin van York hun leventje buiten het publieke oog op moesten geven om koning en koningin te worden.
Ondanks de nieuwe status van haar echtgenoot en dochter Elizabeth, die nu plots kroonprinses was geworden, besloot de Queen consort om het gezinsleven voorop te stellen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak weigerde ze haar kinderen naar Canada te sturen, al was het voor hun eigen veiligheid. Ze sprak de beroemde woorden: "De kinderen gaan niet zonder mij. Ik ga niet zonder de koning. En de koning gaat niet."
View this post on Instagram
4. Ze wilde op 51-jarige leeftijd met pensioen, maar bleef uiteindelijk nog 50 jaar doorgaan
Hoewel ze niet meteen op de avances van Albert was ingegaan, had de Queen consort een gelukkig huwelijk. Elizabeth en haar twee dochters waren in diepe rouw toen de koning in 1952 op jonge leeftijd overleed. De Queen Mum wilde zich op dat moment terugtrekken uit het openbare leven, maar minister Churchill zou haar overtuigd hebben om nog niet met pensioen te gaan. Met succes, want uiteindelijk verscheen de moeder van de huidige koningin pas op 101-jarige (!) leeftijd voor het laatst in het openbaar.
5. Ze kreeg een unieke titel
Elizabeth bleef dus in beeld, en hoe! Hoewel ze eerst het koninklijke leven schuwde, wilde ze er juist later maar al te graag aan vast blijven houden. Toen ze met het overlijden van haar man de titel 'Queen consort' zag wegvallen, vroeg ze haar dochter, Queen Elizabeth, om een nieuwe titel in het leven te roepen. Dat werd 'Queen Elizabeth, The Queen Mother'. Volgens insiders was dat niet alleen om verwarring met haar dochter te voorkomen, maar ook vooral om aan te geven dat ze nog altijd een belangrijke rol had binnen het koningshuis.
Naast deze primeur had The Queen Mother ook nog een andere bijzondere titel. Ze was namelijk de allerlaatste keizerin van India, totdat het land onafhankelijk werd.
6. Ze was dol op prins Charles, maar niet op prinses Diana
De Queen Mum was dol op haar oudste kleinzoon, prins Charles. Van diens huwelijk met prinses Diana moest ze echter niet zo veel hebben. Dat werd er zeker niet beter op toen naar buiten kwam dat beide partijen buitenechtelijke relaties erop na hadden gehouden.
Misschien komt het doordat een koninklijk schandaal haar leven veranderde, misschien is het gewoon kenmerkend voor haar generatie: de Queen Mother zag het in ieder geval als persoonlijke missie om geruchten over de royal family de kop in te drukken en was not amused dat Charles en Diana besloten om zelf de vuile was buiten te hangen. De naam van prinses Diana mocht zelfs nooit meer genoemd worden in het bijzijn van de Queen Mother, zelfs niet na haar droevige overlijden.
7. Ze was een big spender tot op het laatste moment
Als klein meisje werd de Queen Mother flink verwend, later besloot ze zichzelf heel regelmatig in de watten te leggen. Vijf verschillende koninklijke residenties (uiteraard met personeel), een grote verzameling racepaarden, een kledingkast die voortdurend aangevuld werd met nieuwe haute couture, juwelen, kunst en een voorliefde voor vintage champagne: het leidde ertoe dat de Queen Mum bij haar dood in 2002 een schuld van meer dan 7 miljoen pond achterliet. Zelfs in het laatste jaar van haar leven, als 101-jarige met gebroken bekken, wist ze nog 4 miljoen pond meer dan haar toelage uit te geven.
De Queen Mother overleed op 30 maart 2002, enkele weken na haar jongste dochter, prinses Margaret. Naast een gigantische schuld liet de Queen Mother ook nog een bijzonder gebaar na: ze liet de bloemen van haar begrafenis op het graf van de onbekende soldaat leggen. Opnieuw een aandenken aan haar overleden broer, en aan haar huwelijk: de dagen dat ze nooit had kunnen vermoeden dat ze een van de langst levende royals ooit zou worden.
View this post on Instagram
Bron: Factinate, The Royal Family, Daily Mail | Beeld: BrunoPress
- Factinate, The Royal Family, Daily Mail
- Brunopress