Maxime Meiland biedt excuses aan na ophef

'Ik heb mijn lesje geleerd', schrijft de Meiland-telg.

De Meilandjes waren afgelopen weken volop in het nieuws, en niet op een positieve manier dit keer. Meerdere bedrijven stopten hun samenwerking met de flamboyante familie, na anti-moslim uitspraken die Erica Meiland in haar eigen biografie deed. Dochter Maxime reageert nu voor het eerst op alle ophef die is ontstaan.

Opvallende uitspraken

Erica Meiland deed een aantal opvallende uitspraken in haar onlangs verschenen biografie. Zo vertelde Erica dat ze tegen het dragen van boerka’s is. Ze noemde vrouwen die een boerka dragen ‘pinguïns’. “Ik ben voor een boerkaverbod. Ik heb weleens drie van die pinguïns in Noordwijk zien lopen, dat is toch niet normaal?”

Daarnaast gaf Erica haar kijk op de betekenis van vrijheid. “Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om”, schrijft ze in haar boek. “Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid.” De opmerkingen konden op een hoop kritiek rekenen. Dit raakte niet alleen Erica, maar ook dochter Maxime. Meerdere merken stopten deze week met de familie. Zo haalde kaartenmerk Hallmark kaarten geïnspireerd op Meiland-quotes uit de rekken. Merken als Nivea, Emma en Hello Fresh lieten via statements op social media weten dat ze niet meer willen samenwerken met Maxime. Daarom plaatst de jongste Meiland-telg nu een openhartig bericht op Instagram waarin ze haar excuses aanbiedt.

Niet dezelfde mening

“Lieve mensen, ik ben erg geschrokken van de situatie de afgelopen dagen en wil hier iets over kwijt”, begint Maxime. “Laat ik vooropstellen dat het nooit mijn bedoeling is geweest om een groepering buiten te sluiten of iemand tekort te doen in zijn of haar geloof. Nederland is (gelukkig) een divers land met vele afkomsten en geloven. Ik respecteer vanzelfsprekend iedereen, ongeacht afkomst of geloof”, schrijft de Meiland-telg.

Ze legt uit dat ze niet dezelfde mening als haar moeder deelt. “Ik kan en ga niet voor mijn moeder spreken – maar als haar dochter zijnde steun ik haar, zoals ik dat reeds aangaf in het desbetreffende interview. Dat ik achter mama sta en haar support, wil niet zeggen dat we overal hetzelfde over denken of dezelfde mening delen. Ik vind het schrikwekkend dat mijn woorden volledig uit zijn verband zijn getrokken door media en dergelijke”, gaat ze verder.

Excuses

“Beter gezegd: ik vind dat vrouwen elkaar moeten supporten en hand in hand moeten gaan, voor elkaar op moeten komen en elkaar dienen te steunen. Juist in de tijd waarin we nu leven, vind ik dat we meer tot verbinding moeten komen, dan dat we tegenover elkaar komen te staan.”

Tot slot biedt Maxime haar excuses aan. “Ik heb mijn les geleerd en ben met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de mensen die zich persoonlijk geraakt hebben gevoeld door deze situatie.”

Bron: NU.nl, Instagram Maxime Meiland, Grazia | Beeld: Brunopress, Instagram

Laatste nieuws