Meghans overwinning: tabloid biedt schoorvoetend excuses aan

Meghan kan de zaak eindelijk achter zich laten.

Meghan Markle en prins Harry hebben er hard voor moeten vechten in court, maar daar zijn ze dan eindelijk: de excuses van de Britse Tabloid Mail on Sunday aan Meghan.

Nadat de Duchess bijna drie jaar geleden een zaak tegen de krant aanspande, kon de tabloid niet anders dan verplichte excuses maken nadat de hertogin de zaak omtrent inbreuk op haar privacy won.

Aanklacht

Meghan klaagde de krant – en een paar andere titels van dezelfde uitgever – aan, nadat deze een flink deel van een persoonlijke brief die ze aan haar vader Thomas Markle schreef, had gepubliceerd. Eerder oordeelde een rechter dat dit inderdaad niet had gemogen, omdat het een inbreuk is op haar privacy. Maar ook omdat haar ‘auteursrecht’ zou zijn geschonden, aangezien een heel groot deel van de brief werd geplaatst.

Statement

Eerder deze maand liet Meghan zich in een statement al uit over de gewonnen zaak. “Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor iedereen die ooit bang is geweest om op te komen voor wat juist is.” De hertogin spreekt uit dat ze hoopt dat iedereen dapper genoeg zal zijn om de tabloid-industrie opnieuw vorm te geven, zodat die kranten geen winst meer kunnen maken door leugens te verspreiden die mensen pijn doen.

Excuses

Hoewel de woorden ‘het spijt ons’ nergens terug te lezen zijn in de excuses, heeft de krant – al dan niet schoorvoetend – toegegeven aan de uitspraak van de rechtbank. “De hertogin van Sussex wint haar rechtszaak wegens inbreuk op het auteursrecht tegen aanverwante kranten voor artikelen die in The Mail on Sunday zijn gepubliceerd en op Mail Online zijn geplaatst”, zo is te lezen op de voorpagina van de zondageditie van de krant en op de website DailyMail.

Overeenstemming

Op pagina drie van de zondageditie is een samenvatting van het vonnis te lezen: “Na een hoorzitting op 19-20 januari 2021 en een verdere hoorzitting op 5 mei 2021 heeft het Hof uitspraak gedaan over de claim van de hertogin van Sussex wegens inbreuk op het auteursrecht”, staat in de verklaring. “De rechtbank heeft geoordeeld dat Associated Newspapers inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht (van Meghan, red.) door passages van haar handgeschreven brief aan haar vader te publiceren in The Mail on Sunday en in Mail Online.” De krant publiceerde het bericht op zondag 26 december, de dag waarop de krant het slechts wordt verkocht. Heel oprecht is die ‘sorry’ dus niet…

Daarnaast wordt vermeld dat er ‘een overeenstemming bereikt is over financiële remedies’. Het zou gaan om een schadevergoeding van 1,5 miljoen pond. Wanneer de betaling plaatsvindt, is nog niet bekend. Wel liet Meghan eerder weten dat ze het geld wil doneren aan een liefdadigheidsinstelling tegen pesten.

Bron: Marie Claire | Beeld: Twitter, Brunopress

Laatste nieuws