Toch geen excuses van Britse tabloid aan hertogin Meghan?

"De schade die ze aangericht hebben en blijven aanrichten, is groot."

Lees ook

De hertogin van Sussex hoeft voorlopig nog geen excuses te verwachten van de krant Mail on Sunday.

Meghan klaagde de krant – en een paar andere titels van dezelfde uitgever – aan, nadat deze een flink deel van een persoonlijke brief die ze aan haar vader (Thomas Markle) schreef, had gepubliceerd. Eerder oordeelde een rechter dat dit inderdaad niet had gemogen. Omdat het een inbreuk is op haar privacy. Maar ook omdat haar ‘auteursrecht’ zou zijn geschonden, omdat een heel groot deel van de betreffende brief werd geplaatst.

De uitgeverij van de Mail on Sunday heeft maandag van de rechter extra tijd gekregen, tot 6 april, om in hoger beroep te gaan. Mocht dat er komen, dan hoeft de krant voorlopig geen excuses te plaatsen. Meghan stuurde de handgeschreven brief aan haar vader Thomas Markle na haar huwelijk in mei 2018. Daarin schreef ze onder meer dat hij haar hart in een miljoen stukjes had gebroken.

Terwijl het eigenlijk wel is opgelegd, plaatst de krant voorlopig dus geen rectificatie en/of excuses aan Meghan. “Wat in tabloids staat, gaat om echte levens, echte relaties en echte pijn. De schade die ze aangericht hebben en blijven aanrichten, is groot. De wereld heeft behoefte aan betrouwbaar, op feiten gebaseerd, kwaliteitsvol nieuws. Wat The Mail on Sunday en de zustertabloids doen, is het tegenovergestelde. We verliezen allemaal wanneer verkeerde informatie meer verkoopt dan de waarheid, wanneer morele uitbuiting meer verkoopt dan fatsoen, en wanneer bedrijven hun bedrijfsmodel creëren om te profiteren van de pijn van mensen. Maar vandaag hebben we allemaal gewonnen. Ik deel deze overwinning met jullie, want we verdienen allemaal de waarheid”, schreef Meghan in een statement nadat ze te horen kreeg dat ze de rechtszaak gewonnen had.

Meghan eist een gehele voorpagina aan excuses van de krant. Waarom? Haar gelekte brief werd ook op deze manier uitgemeten door de krant. Voor wat, hoort wat, zou Meg gedacht hebben.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook