Prinses Irene geeft zeldzaam interview: ‘Voor Erik Hazelhoff’

Ter ere van zijn nagedachtenis.

Over het algemeen houdt prinses Irene zich veelal op de achtergrond. We zien haar voornamelijk in de spotlights wanneer het gaat om natuurbehoud, en heel af en toe bij vorstelijke aangelegenheden met de familie. Nu heeft de prinses een bijzonder interview gedaan met Nieuwsuur, dat in het teken staat van verzetslegende Erik Hazelhoff-Roelfzema.

De Soldaat en de Oranjes

Al bijna veertien jaar lang wordt in de TheaterHangaar in Katwijk de musical Soldaat van Oranje gespeeld, gebaseerd op het gelijknamige boek van verzetsstrijder Erik Hazelhoff-Roelfzema. Maar naast verzetsstrijder was hij vooral schrijver. Sterker nog: naar verluidt zag hij zichzelf vooral als schrijver, zo kopte Nieuwsuur gisteren.

Hazelhoff-Roelfzema was bovendien goed bevriend met de Oranjes. Zo was hij hecht bevriend met wijlen prins Bernhard – die zelfs het voorwoord voor zijn boek Soldaat van Oranje verzorgde – en mocht hij als koning der wapenen optreden tijdens de inhuldiging van toenmalig koningin Beatrix. Hoewel de Soldaat van Oranje zelf in 2007 kwam te overlijden, leeft zijn nagedachtenis voort. En daar zorgt onder anderen onze prinses Irene voor. Zo werd zij in 2009 bijvoorbeeld de Beschermvrouwe van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs.

Interview

Gisteren werden alle literaire werken van Hazelhoff-Roelfzema overgedragen aan het Haagse Literatuurmuseum. Speciaal voor de gelegenheid ging ook prinses Irene kort in gesprek met het programma.

Zo vertelde ze dat haar eerste ontmoeting met Hazelhoff-Roelfzema ‘eigenlijk onbewust’ was. “Toen de regering een uitdrukkelijk verzoek had gegeven aan mijn familie om naar Engeland te gaan voor de veiligheid, toen kwamen we terug met een vliegtuig. En daar was Erik Hazelhoff, die ons, wij meisjes, van de trap af hielp in zijn armen, en onze voetjes op de Nederlandse bodem zette.”

Literaire vrienden

Wanneer de hoogheid, die zich toch vooral in de luwte ophoudt, gevraagd wordt waarom ze juist nu wél ja heeft gezegd tegen een interview, legt ze duidelijk uit dat dit vanwege haar vriendschap met Hazelhoff-Roelfzema is. “Daar heb ik even over nagedacht, en dat doe ik voor Erik Hazelhoff. Want hij was een heel goede vriend. Echt een fijne vriend. Een bijzonder mens, een mooi mens”, verklaart ze.

De prinses laat tevens voor de camera’s het voorwoord zien dat Hazelhoff-Roelfzema destijds zelf voor één van haar boeken geschreven heeft. Ze licht hierbij een klein tipje van de sluier op over de bijzondere band die zij met elkaar deelden. “Hij gebruikte daarin het woord ‘roekeloos’. En ik zei: ‘ik ben niet roekeloos.’ En toen zei hij: ‘Ik bedoel niet dat je langs de afgrond loopt, maar dat je springt.’ Wij hadden beiden denk ik wel heel duidelijk in ons karakter dat als je ergens door geraakt wordt en je daarvoor kiest, dat ook honderd procent ervoor gaat.”

“Dat en het schrijverschap, daar vonden we elkaar”, besluit de prinses.

Bron: NOS.nl, Nieuwsuur | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws