Máxima deelt tips om Nederlands te leren bij Stichting Taal aan Zee

De koningin weet als geen ander hoe moeilijk het is!

We zijn maar wat trots dat onze koningin Máxima de Nederlandse taal zo goed onder de knie heeft. Dat het een moeilijke taal is om te leren, weten we allemaal. Onze ervaringsdeskundige koningin bracht een bezoek aan Stichting Taal aan Zee in Den Haag, waar anderstalige vrouwen, vluchtelingen en asielzoekers les krijgen in onze taal, ter ere van het tien-jarig jubileum.

Hoog bezoek

De reden voor het koninklijke bezoek is het tien-jarige jubileum van de stichting. Een belangrijke plek voor zo’n 1400 cursisten per jaar, waar de lessen door zo’n 330 vrijwilligers worden verzorgd. De koningin nam een kijkje in de verschillende educatieve activiteiten van de stichting, zoals een taalles waarbij werd voorgelezen. Daar werd haar gevraagd of ze weleens leest, waarop Máxima bekende graag in het Spaans te lezen.

“Als het een Spaanse schrijver is, vind ik het toch het mooiste om in het Spaans te lezen.” Maar de koningin beperkt zich daar zeker niet toe, want het liefst leest ze boeken in de taal van de schrijver zelf. “Als het een Nederlandse schrijver is, dan graag in het Nederlands. Dus ik ben niet zo goed voor de vertalers”, voegt de koningin grappend toe. Het nut van lezen is groot, vindt de koningin. Op die manier voeg je meer woorden toe aan je vocabulaire, het leidt toch een groter woordgebruik. Zou dit dan één van de trucs zijn geweest van de koningin om to goed Nederlands te spreken?

Máxima vertelde graag boeken te lezen met werkgerelateerde onderwerpen, zoals een boek over bijvoorbeeld politieke problemen of de geschiedenis van een land waar ze een bezoekje aan gaat brengen bijvoorbeeld. Ook leest de koningin graag boeken over chemie, omdat ze geïnteresseerd is in de wereld van recyclen. Serieuze kost dus, voor onze koningin. Behalve op vakantie dan, dan wil Máx nog wel eens in een goed fictieboek duiken.

Tips om Nederlands te leren

De koningin moet de moeilijkheden van het leren van de Nederlandse taal als geen ander herkend hebben. Daarom was zij de aangewezen persoon om de leerlingen tips te geven. De vraag hoe de koningin zelf zo goed Nederlands had geleerd kwam dan ook al snel. De gouden tip van Máxima? “Hard werken”, zei ze lachend. “Omgang met Nederlands, alles proberen in het Nederlands te doen”, ging ze op serieuze toon verder.

“Je leert vanaf een volwassen leeftijd. Dus je moet altijd, als je in het buitenland bent geweest en je komt terug, weer schakelen. Het blijft als de laatste taal die je hebt geleerd, dus het is wel moeilijker.” Ondanks dat het moeilijk is, benadrukte de koningin dat oefenen en durven praten ontzettend belangrijk blijft. Zo tipte ze om Nederlandstaligen vooral om advies te vragen wanneer je een fout maakt. Wij kunnen ons zo voorstellen dat Máx dankbaar gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid bij haar introductie te paleize!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Kleurige koningin

Uiteraard moeten we ook de outfit van de koningin even uitgebreid bespreken. Máxima droeg een prachtige, groene zijden jurk van haar favoriete ontwerper Natan, met decoratieve details op haar schouder. De jurk is duidelijk een favoriet van de koningin, ze droeg het pronkstuk namelijk ook al eens eerder tijdens de doop van het schip Vox Amalia. Ze zag er dus opnieuw stralend uit, zoals we van haar gewend zijn!

Bron: RoyalTV by Rick Evers, Modekoningin Máxima, Vorsten | Beeld: NL Beeld, Instagram @koninklijkhuis

Laatste nieuws