Is retinol binnenkort verboden in de EU?

Wij leggen je precies uit hoe het zit.

Retinol staat al tijden bekend als hét ‘wondermiddeltje’ voor een zijdezachte en egale huid. Dus toen er berichtgeving kwam dat de wetgeving omtrent retinol wordt aangescherpt, moesten wij wel even slikken. Maar wat betekenen deze nieuwe regels precies voor onze favoriete beautyproducten?

Retinol

Retinol wordt door veel mensen gezien als de holy grail van skincare. Het is een vorm van vitamine A die huidvernieuwing kan herstellen, tekenen van huidveroudering kan verminderen, pigmentvlekjes kan vervagen en voor een egale teint kan zorgen. Ook kan het helpen om acne te verminderen. Tegelijkertijd is retinol een enigszins gecompliceerd ingrediënt. Wanneer je het op de verkeerde manier doseert of gebruikt, kun je je huid namelijk behoorlijk irriteren en uitdrogen.

Vitamine A

Inmiddels is er veel gespeculeerd en gediscussieerd over de veiligheid van vitamine A op de huid, en ook de Europese Unie kreeg lucht van het ‘wonder-ingrediënt’. Zij besloten een speciale commissie in te stellen om onderzoek te doen naar de veiligheid van vitamine A. En hoewel de commissie concludeerde dat het ingrediënt in principe veilig is, willen ze wel de hoeveelheid ervan in cosmetische producten limiteren.

Skincare expert Dr. Sam Bunting legt uit aan Stylist: “De reden hiervoor is dat te veel vitamine A kan resulteren in gezondheidsproblemen zoals leverschade. Bovendien kunnen zeer hoge hoeveelheden schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Met deze maatregel willen ze het risico op schade zo laag mogelijk houden voor consumenten die retinol-producten gebruiken zonder professionele begeleiding.”

Verboden producten

Op dit moment bevatten cosmetische producten verschillende percentages retinol, soms zelfs tot wel 2%. Echter, volgens nieuwe wetgeving is het maximale toegestane percentage retinol slechts 0.3%. Betekent dit dat we direct afscheid moeten nemen van onze favoriete skincare producten? Nee, dat gelukkig niet. Er komt namelijk een overgangsperiode van 3 jaar, waarin merken de tijd krijgen om hun formules aan te passen naar de nieuwe wetgeving.

Tot 2026 zullen de vertrouwde producten dus nog gewoon in de schappen liggen, maar daarna worden ze vervangen door nieuwe formules met lagere percentages retinol. Maar gelukkig heeft 0.3% retinol ook genoeg voordelen voor de huid, aldus dr. Bunting. Ook deze kleinere hoeveelheid stimuleert de collageenproductie, reinigt de poriën en helpt bij het voorkomen van acne. Gelukkig maar!

Bron: Marie Claire, Stylist | Beeld: Pexels

Laatste nieuws