Feit of fabel: heb je meer last van haaruitval in de zomer?

Stom toeval of is er een verband tussen het warmere weer en haarverlies?

Misschien is het ook jou wel eens opgevallen, maar veel mensen ervaren meer haaruitval dan normaal in de zomermaanden. Is dit toeval of is er een verband tussen het warmere weer en haarverlies?

Haaruitval

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het klopt dat je in de zomer meer last kunt hebben van haaruitval. Uit onderzoek is gebleken dat het haarverlies bij vrouwen in de zomer namelijk met wel 6% per dag toenam. Maar, haarverlies in de zomer kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen en wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren, van blootstelling aan de zon tot uitdroging.

Hoe?

Allereerst is het belangrijk om dieper op de oorzaak in te duiken. Als het warmer is, zoekt ons lichaam allereerst naar manieren om energie te besparen en ons koel te houden. Haar isoleert ons lichaam, dus als we het al warm hebben, verbruikt ons lichaam geen energie om er nog meer van te maken. Ook zorgt de veelvuldige blootstelling aan zonlicht ervoor dat ons lichaam minder melatonine aanmaakt, iets wat de hormoonspiegels in onze hoofdhuid beïnvloedt. Dit leidt ertoe dat de haarzakjes er langer over doen om nieuwe haren te produceren. Aha!

Afbreken

Ook kan droogte, veroorzaakt door hitte en vochtigheid, ervoor zorgen dat je haar afbreekt. Als je haar een zeer droge of broze textuur heeft, is het waarschijnlijk dat je eerder last hebt van haarbreuk dan van haaruitval. Gebruik in dit geval conditioner en een voedende haarolie, minimaliseer blootstelling aan hitte en punt je lokken regelmatig bij om de conditie van je haar te verbeteren.

Afijn: als je merkt dat je haren zomers met bosjes uit je hoofd vallen, geeft dat wellicht een lichte vorm van paniek. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt doen om deze haaruitval te voorkomen:

1. Eet en hydrateer goed

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wat je eet en drinkt heeft een grote invloed op je huid en haar. Net als de rest van je lichaam, heeft je haar voeding nodig om te groeien. Een gezond, uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je haar de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Daarnaast is het drinken van veel water key om het risico op haaruitval in de zomer te minimaliseren. Dit is natuurlijk het hele jaar door belangrijk, maar door de hitte is uitdroging in de zomer veel waarschijnlijker.

2. Bescherm je haar

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je je haar het hele jaar door goed beschermt. Dat wil zeggen: beschadig het niet te veel. Minimaliseer het gebruik van föhns en styling apparaten als stijl- en krultangen. Gebruik hittebeschermingssprays en serums om je haar te beschermen én beschadig het niet onnodig door alleen maar strakke paardenstaarten of knotjes te dragen.

Een andere manier om je haar zo mooi mogelijk te houden tijdens de zomermaanden is door het te beschermen met een zonnehoed of sjaal. Geen fan van hoofddeksels? Er zijn ook beschermende haaroliën beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor extreem zonnige dagen. Kortom: er is genoeg dat je kunt doen!

3. Verwen je lokken

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat je haren nou eenmaal meer verzorging nodig hebben in de zomer. Behandel het daarom met wat extra liefde en verwen je lokken met regelmaat. Als alternatief voor dure behandelingen in salons, kun je natuurlijke producten zoals kokosolie proberen om de gezondheid van je haar te een boost te geven. Kort verwarmen, lekker inmasseren op de hoofdhuid, uurtje in laten trekken en vervolgens goed uitspoelen. Geloof ons: je lokken zullen glanzen als nooit tevoren!

Bron: Wimpole Clinic | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws