Glamour met een knipoog

Zweedse prinses Madeleine vervangt koning Carl XVI Gustaf

Koning Carl XVI Gustaf gaat samen met zijn vrouw, koningin Silvia, en hun kinderen en kleinkinderen op reis naar Brazilië voor een gezinsvakantie. Zijn jongste dochter, prinses Madeleine, slaat het exotische tripje over - en krijgt daardoor meteen een hele grote verantwoordelijkheid. 

prinses Madeleine

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia gaan samen met de kinderen en kleinkinderen op pad. Naast kroonprinses Victoria, prins Daniel en de kinderen, prinses Estelle en prins Oscar, zijn ook Victoria's broer, prins Carl Philip, en prinses Sofia mee op reis. Prinses Madeleine, het jongste kind van de koning en koningin, mist dus. Dat brengt haar in de gelegenheid om haar vader te vervangen.

Optreden als regent

Inmiddels heeft het Zweedse paleis bevestigd dat Madeleine, achtste in lijn voor de troon, inderdaad als regent op zal treden tijdens de afwezigheid van de koning tussen 25 oktober en 8 november. Kroonprinses Victoria zal het in de tweede week van haar vaders vakantie overnemen als ze thuiskomt.

Madeleine zal niet alleen officiële koninklijke taken vervullen, maar fungeert ook als plaatsvervangend erevoorzitter bij de organisatie van haar moeder, de World Childhood Foundation.

Van Florida naar Stockholm

Koningin Silvia werd geboren in Duitsland, maar haar moeder, Alice, was Braziliaans. Het gezin woonde tien jaar lang in het Zuid-Amerikaanse land. Het tripje naar Verweggistan komt dus niet helemaal uit het niets.

Waarom prinses Madeleine de Zweedse koninklijke familie niet vergezelt, is nog een raadsel. Misschien is het de moeder van drie en haar echtgenoot, financier Christopher O'Neill, wel iets teveel na de grootse verhuizing van afgelopen zomer. Het gezin keerde namelijk terug naar Stockholm na zes jaar vertoeven in het zonnige Florida. Sinds 2013 hebben Madeleine en Chris O’Neill samen met hun kroost in New York, Londen en Miami gewoond.

Gescheiden leven

De verhuizing van de Zweedse familie was nog niet zo vanzelfsprekend. Chris zou namelijk de voorkeur geven aan een leven in Amerika of Engeland. De financier zag bij hun huwelijk dan ook af van het Zweedse staatsburgerschap en een titel zodat hij zaken kon blijven doen zonder de verplichtingen die bij het koningshuis horen. Zweeds-koningshuisdeskundige Herman Lindqvist zei zelfs dat "de echtgenoot van Madeleine absoluut niet van het hofleven houdt en geen gelukkig leven kan leiden in het kleine Stockholm." De geruchten gaan dan ook dat hij heen en weer reist tussen Stockholm en de VS of Londen.

Met of zonder man, prinses Madeleine zal zich de komende weken wel vermaken met alle koninklijke taken die op haar bordje komen te liggen!

Royalty
  • HELLO!, Libelle, Blauw Bloed
  • NL Beeld