Aha: zó belangrijk is de volgorde van je skincare stappen

Feit of fabel?

Menig glamourpoes heeft een uitgebreide skincare routine. Zo verzorgen we ons perzikhuidje goed om altijd stralend voor de dag te komen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk: is het echt zo belangrijk om een rigoureus stappenplan te volgen voor je verschillende verzorgingsproducten?

Er is geen ‘juiste volgorde’

Hoewel er geen ultieme ‘juiste volgorde’ van je skincare routine bestaat, is er natuurlijk wel een reden dat we bijvoorbeeld eerst onze huid reinigen, dan een serum op smeren, vervolgens een moisturizer pakken en dan een SPF-product aanbrengen. Het is dan ook belangrijk dat je goede skincare producten aanschaft en precies weet hoe jij deze op de juiste manier aan moet brengen.

Dermatologen geven daarom ook het advies om een bepaalde volgorde aan te nemen voor een optimaal resultaat van je skincare routine. “Het principe achter deze volgorde is om eerst je huid te reinigen, dan je huid te openen zodat de producten kunnen inwerken, vervolgens werkende stoffen toe te voegen en af te sluiten met hydraterende producten”, aldus dermatoloog en medeoprichter van LM Medical NYC, Morgan Rabach.

De volgorde met het meest effectieve resultaat

Naast Rabach, adviseert ook Lauren Penzi, gediplomeerd dermatoloog, om eerst een cleanser te gebruiken en dan de producten van dun naar dik aan te brengen. “Breng altijd als laatste je SPF aan”, voegt ze daar nog aan toe. Middels een handig schema die de dermatologen hebben ontwikkeld, is het voor iedereen duidelijk welke volgorde je kunt volgen voor een optimaal resultaat van je skincare routine.

Overdag begin je bij een cleanser. Daarna breng je wat oogcrème aan, gevolgd door een toner. Daarna smeer je je favoriete serum op je gezicht, en daarna een moisturizer. Heb je wat last van puistjes? Kies dan na je moisturizer voor een ‘spot treatment’. Vervolgens breng je wat gezichtsolie aan en sluit je je skincare routine af met je favoriete SPF.

Maar dan zijn we er nog niet. Voor een gladde, zachte en sprankelende huid moet je natuurlijk ook een skincare routine hebben voor in de avond. In deze volgorde wordt geadviseerd om eerst make-up remover te gebruiken, gevolgd door een cleanser. Daarna smeer je wat oogcrème onder je ogen. Vervolgens breng je een toner, serum en retinol aan, gevolgd door een moisturizer. Daarna breng je – net als bij je skincare voor overdag – een ‘spot treatment’ aan en eindig je met een gezichtsolie.

Richtlijn

Hoewel je waarschijnlijk niet eens echt nadenkt over een bepaalde volgorde van het layeren van je skincare, kun je de effecten van je routine wel degelijk optimaliseren door een bepaalde volgorde aan te houden. “Volgorde is belangrijk omdat de juiste volgorde de opname van de producten verbetert en hun werkzaamheid maximaliseert”, aldus Penzi. Ook esthetisch arts Gendai Echezona is het hiermee eens: “Reinigen van de huid zet de toon door het verwijderen van de onzuiverheden. Een hydraterende crème zorgt vervolgens voor hydratatie en zonnebrandcrème biedt essentiële bescherming regen UV-schade. Deze systematische aanpak maximaliseert de effectiviteit van elk huidverzorgingsproduct.”

Meerdere serums, crèmes of andere producten

Heb jij nu bijvoorbeeld meerdere serums of crèmes in je skincare routine zitten, en weet je niet welke je nou als eerste moet aanbrengen? Geen zorgen. Voor serums, crèmes en andere producten waar je misschien meerdere varianten van hebt, geldt dezelfde regel: “Als vuistregel geldt: breng serums aan van het dun naar dik”, aldus Penzi. Ook Kristin Gunn, medisch estheticus, sluit zich hierbij aan. “Voor serums gebruik ik er het liefst eentje tegelijk. Vitamine C gebruik ik bijvoorbeeld altijd overdag. Retinol gebruik je meestal ’s nachts.”

Heb jij nou een hele andere skincare volgorde wat al goed werkt voor jouw huid? Dan is dat natuurlijk helemaal oké. Wanneer jij een skincare routine hebt gevonden die bij jou past, blijf het dan gewoon op deze manier gebruiken. We zeggen immers niet voor niets: ‘er bestaat geen juiste volgorde voor je skincare’.

Bron: Glamour | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws