Glamour met een knipoog

Máxima over het moederschap: 'Mijn hart brak altijd een beetje'

Koningin Máxima heeft heel wat ballen hoog te houden. Ze is koningin van ons land, werkt hard en steunt verschillende doelen. En misschien wel het belangrijkste van alles: ze is trotse moeder van prinses Amalia, Alexia en Ariane. Maar dat is niet altijd even makkelijk!

Máxima met dochters

Koningin Máxima vervult talrijke functies in binnen- en buitenland. Ze is een hardwerkende moeder, maar dat betekent ook dat ze soms moeilijke beslissingen moet nemen. In gesprek met het Spaanse Hola! vertelt ze over het moederschap.

Inspiratie

"Als moeder heb ik soms moeilijke beslissingen moeten nemen", vertelt ze. En dat ging haar soms best wel aan het hart. "Als werkende vrouw moest ik de meisjes en mijn man vaak achterlaten. Mijn hart als moeder brak dan altijd een beetje." Gelukkig ziet Máx ook de positieve kant in van haar harde werken. Ze hoopt haar eigen dochters te inspireren om dat later ook te doen. "Een moeder die altijd werkte en altijd voor alles ging. Ik hoop dat zij hetzelfde doen", aldus Máxima.

Gelukkig maakt Máx ook wel eens tijd voor uitstapjes met de familie (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

Dochters

Moeder zijn brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee, zeker als je de koningin van Nederland bent. Je dochters achterlaten is één ding, maar als je dochter wordt bedreigd, gaat dat natuurlijk alle boekjes te buiten. In een interview tijdens een staatsbezoek in Zweden reageerde Máx erg emotioneel toen haar werd gevraagd hoe het met Amalia ging, die destijds werd bedreigd. "Het is niet leuk om je kind zo te zien leven," vertelde ze. "Ze mag wel naar de universiteit, maar dat is het." Een moeilijke periode. Niet alleen voor Máxima, maar voor de hele koninklijke familie.

Blijven leren

Máxima is, ondanks haar jarenlange werkervaring, nog lang niet uitgeleerd! "Ja, het is altijd nuttig om van jongere mensen te leren, omdat zij een heel ander perspectief hebben. Dus ik leer absoluut van iedereen die ik ontmoet, inclusief mijn dochters." Ha!

Uit huis

Inmiddels hebben de drie prinsessen hun vleugels gespreid om te studeren in het buitenland. Zo gaat Alexia naar het University College in Londen en studeert Ariane aan het United World College Adriatic in Italië. Amalia zocht het iets dichter bij huis met haar bachelor aan de UvA in Amsterdam. Niet Máx zelf, maar haar eigen dochters pakken tegenwoordig de biezen! Tja, zo moeder, zo dochter.

Royalty
  • Hola!, Ditjes en datjes, Blauw Bloed
  • NL Beeld