Glamour met een knipoog

Anne-Marie Jung: 'Ik ben geen moeder­kloek die thuis kan zitten voor mijn kinderen'

Anne-Marie Jung (48) is alweer twaalf jaar de trotse moeder van Sue, al is het soms ook lastig dat ze niet altijd kan gaan en staan waar ze wil. 

Anne-Marie Jung

Anne-Marie Jung is momenteel te zien in het theaterstuk De Moedermonologen. Hierin brengen drie wisselende actrices elke avond tien eerlijke en openhartige monologen met verhalen over de struggles, taboes en scherpe randjes van het moeder zijn. In de nieuwste Beau Monde geeft Anne-Marie alvast een kijkje in haar ervaringen met het moederschap.

Geen moederkloek

Anne-Marie zag zichzelf altijd wel als moeder, maar niet van een groot gezin, vertelt ze. "Daar­voor had ik te veel aan mijn broek hangen, vond ik. Ik ben niet zo begaafd dat ik én veel kan werken én meerdere monden kan voeden. En ik ben ook weer niet zo devoot dat ik als moeder­kloek thuis kan zitten voor mijn kinderen."

Vijf kinderen in het gareel houden, dat zag de actrice zichzelf nooit doen. "Dan word ik overspannen. Ik zei ook altijd: ik ga niet tegen de klippen op m’n eitjes laten invriezen of iets regelen met een donor. Dat zag ik mezelf niet doen, want ik ben echt geen alleen­staande moeder."

'Ik ben niet zo begaafd dat ik én veel kan werken én meerdere monden kan voeden.'

Gelukkig vond ze in haar man Burt een partner die er hetzelfde over dacht. "Net voor m’n 30e verjaardag ontmoette ik mijn huidi­ge man en stond hij er hetzelfde in. Burt wilde ook maar één kind met een heel leuke partner met wie hij een team kon vormen. Dat is gelukt."

Nuchtere opvoeding

Het moederschap heeft Anne-Marie altijd vrij nuchter aangepakt. "Ik heb het steeds maar gewoon gedaan, van fase naar fase. Sue is erbij gekomen en daarna zagen we wel hoe het zou lopen." Nu haar dochter naar de middelbare school gaat, krijgt ze regelmatig te horen dat alles gaat veranderen. “Iedereen zegt: nu krijg je een ander kind thuis. Maar dat zeiden ze ook toen ze naar de basisschool ging. De artillerie staat nog niet klaar, ik zie geen beren op de weg en ga niet alles analyseren. We laten het gewoon gebeuren”, lacht ze.

Anne-Marie is erop gebrand om Sue een zelfstandige opvoeding te geven, net zoals zij die zelf kreeg. "De vrijheid die mijn ouders mij gaven, wil ik Sue ook geven. Je maakt je kind daarmee zelfstandig en verantwoordelijk,” legt ze uit. Toch botst het soms weleens. “Sue heeft een eigenwijs karakter, dat me soms tot waanzin drijft. Dan zeg ik: ik ben 48, ik ben je moeder, luister naar mij. Maar ze weet alles beter.”

Toekomst

Hoewel Anne-Marie aardig down-to-earth is als het om opvoeden gaat, kan ze zich wel zorgen maken over de wereld waarin Sue zal opgroeien. "Soms denk ik: jeetje Sue, hoe gaat de toekomst er voor jou uitzien? Stoom ik je daarvoor klaar, moet ik gaan verhuizen en een kelder preppen, een bunker bouwen voor ons?", vraagt ze zich hardop af. "In principe denk ik: na mij de zondvloed, maar na mij is er nog een kind, een nakomeling. Zij moet ook door, en ik gun haar alles. Maar of ze dat ook zal krijgen, dat weet ik niet.”

Dit artikel is onderdeel van een groter interview met Anne-Marie Jung, Tatum Dagelet en Lucretia van der Vloot over De Moedermonologen, afkomstig uit nieuwste editie van Beau Monde. In deze fabuleus volle editie spreken we bovendien met Katja Schuurman, Daphne Deckers, Everon Jackson Hooi, Keoma Aidhen, Martijn Noort en Ramona Koonings. Hij ligt nog tot 5 november in de winkels, dus haal 'em snel in huis!

Celebrity
  • NL Beeld