Marlijn Weerdenburg: ‘Een roze wolk met een donkere wolk aan de andere kant’

Aan Beau Monde vertelt Diana-actrice Marlijn Weerdenburg over het verlies van haar moeder, die vlak voor de geboorte van haar baby overleed.

Actrice Marlijn Weerdenburg maakte zich klaar voor haar bevalling en haar droomrol als prinses Diana in Diana & Zonen toen haar moeder plotseling overleed. Aan Beau Monde vertelt ze hoe het nu met haar gaat.

Overlevingsmechanisme

Marlijn was 38 weken zwanger toen haar moeder onverwachts overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Niet lang daarna werd zoontje Sammie geboren. Een tijd vol tegenstrijdigheden voor Marlijn. “Er treedt een overlevingsmechanisme in werking en je lichaam denkt alleen maar: ik mag niet overmand raken door emoties, want ik moet voor die baby zorgen. Ik heb heus ook veel gehuild, maar ik verbaas me over mijn kalmte. Het was altijd mijn grootste angst dat mijn vader of moeder zou overlijden. Ik dacht: als dat gebeurt, ga ik in een hoek liggen en kom ik er niet meer uit. Maar ik kon mezelf vrij goed herpakken”, vertelt de actrice en moeder van twee.

Roze en donkere wolk

Baby Sammie, vernoemd naar Marlijns moeder, is een 'relaxed en vrolijk' kindje. “Mijn vriend zegt steeds: 'Je hebt het verdiend.' Maar iedere moeder verdient een blije baby. Al verdien ik het in deze moeilijke tijd misschien een klein beetje meer.”

Want ondanks het overlijden van haar moeder, wil Marlijn ook vooral van haar jongste zoon genieten. “Ik heb het mezelf volledig gegund om zielsgelukkig te zijn met de baby. Ik dacht: nu heb ik eindelijk een roze wolk, dan ga ik er ook vol op, al hangt er een donkere wolk aan de andere kant. Ik heb een enorm lieve baby en ik voel me sterk en fijn, dat ga ik me niet laten afpakken.”

Groot gemis

Ook verwacht de actrice dat er nog een grote klap gaat komen wanneer ze volledig beseft dat haar moeder haar kleinzoon nooit zal kunnen ontmoeten. “Veel mensen zeggen nu: ‘Jeetje, ze heeft hem niet kunnen zien en je niet kunnen helpen.’ Maar dat verdriet moet nog komen, denk ik. Het is wel mijn angst dat er een moment komt dat het verdriet me ineens om de oren slaat en ik niks meer kan.”

Door het verlies heeft Marlijn een heel andere kijk op haar familie gekregen: “Ik merk nu pas hoe sterk ik nog met haar verbonden was en hoe vaak ik belde: ‘Mam, hoe doe ik dit en dat? Wil je even die knoop erop naaien? Hoe moet ik dat gerecht ook alweer maken?’ In het begin dacht ik ook nog drie keer per dag: ik moet dit even aan mama vertellen. Nu zij er niet meer is, voel ik me voor het eerst écht de moeder van mijn gezin.”

Het volledige interview met Marlijn lees je in de nieuwe Beau Monde, vanaf 25 augustus in de winkel. Ga voor meer info over de musical Diana & Zonen naar dianaenzonen.nl

Bron: Jill Waas | Beeld: Foto’s: Dario & Misja | Visagie: Sarina Overbosch | Styling: Sonny Groo, Chiyen Lam

Laatste nieuws