Glamour met een knipoog

Oh no: staatsbezoek Willem-Alexander en Máxima veroorzaakt protestgolf in Kenia

Het duurt nog twee maanden voor het bezoek van ons koningspaar aan Kenia gepland staat. Toch doet het historische staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu al heel wat stof opwaaien.

Protesten tegen staatsbezoek koningspaar aan Kenia – Foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor de nieuwjaarsontvangst van het Corps Diplomatique, januari 2024.

Iedereen mag natuurlijk z'n mening hebben over de royals. Maar dat hun staatsbezoek zoveel los zou maken, hadden Willem-Alexander en Máxima waarschijnlijk ook niet zien aankomen...

Historisch staatsbezoek

Twee weken geleden werd een historisch programmapunt aangekondigd voor onze Oranjes. In maart gaan zij namelijk op uitnodiging van president William Ruto op bezoek in Kenia voor een officieel staatsbezoek. Dat is meteen de allereerste keer dat ons koninklijk paar daar op bezoek gaat. Een echte primeur voor de diplomatieke relaties, dus.

Protesten

Maar niet iedereen is hier zo enthousiast over. Zo werd er online een massale protestactie georganiseerd tegen de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima – vooral onder Keniaanse jongeren.

Met hashtags als 'Annuleer het bezoek' en 'Mensenrechten eerst' vragen zij aandacht voor misstanden in het land. In juni vorig jaar liepen protesten tegen president Ruto uit op geweld, waarbij door de politie met scherp werd geschoten op de betogers. Zo'n zestig Kenianen zouden hierbij zijn omgekomen. Ook zou er een golf van ontvoeringen plaatsvinden, waarbij activisten door gewapende mannen worden meegenomen. De Keniaanse overheid ontkent hierbij betrokken te zijn.

Koninklijke rol

Volgens critici van de Keniaanse president lijken de Oranjes met hun bezoek goedkeuring te geven voor het handelen van de Keniaanse overheid. Nelson Amenya, een prominent criticus van Ruto, stelde: "Het lijkt alsof ze een moorddadig regime steunen, een regime waarvan bekend is dat het zijn eigen jeugd vermoordt." Oei!

Online wordt door Keniaanse jeugd opgeroepen om massaal mails te sturen aan de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De RVD heeft aan de NOS laten weten dat zij inderdaad verschillende honderden mails hebben ontvangen. Of er daadwerkelijk iets gaat veranderen op basis van deze campagne, is nog niet duidelijk.

Tegengeluid

Ondertussen is de Keniaanse overheid zelf een tegencampagne begonnen op sociale media. Dennis Itumbi, die de leiding heeft over online campagnes om president Ruto te steunen, verklaart aan de NOS: "Het moet duidelijk zijn dat het koningspaar echt niet alleen voor Ruto komt. Jonge mensen op sociale media begrijpen niet dat relaties van staat tot staat verder gaan dan alleen persoonlijkheden. Ze moeten het bezoek in een breder perspectief zien." Over overheidsgeweld wordt dan weer met geen woord gerept.

Staatsbezoeken

Gelukkig hebben de Oranjes nog twee maanden de tijd om een beslissing te nemen over hun bezoek. Als de reis wél doorgang vindt, dan komen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 18 maart aan in het Afrikaanse land, waar zij dan in drie dagen een druk programma volgen. Op 20 maart vliegt het paar vervolgens terug naar Nederland.

Voordat het zover is, staat er overigens eerst nog een ander staatsbezoek op de planning. Van 4 op 5 maart brengt het koningspaar namelijk een vliegensvlugge visite aan Cyprus. Hopelijk verloopt de aanloop naar dat bezoek een stukje soepeler dan nu voor Kenia het geval is!

Royalty
  • NOS, RVD
  • NL Beeld